Västerviks kommun skriver att man omgående började arbetet med att hindra bakterien från att spridas via boendets vattensystem.
– Exempelvis har vi fattat beslut om att verkställa korttidsboende för brukare på andra särskilda boenden i kommunen tills vi får alla testsvar och de visar att legionellabakterien inte finns kvar. Vi har också informerat berörda brukare och anhöriga som själva får välja att avvakta med växelvård, säger Jeanette Medner Forsberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska på Västerviks kommuns socialförvaltning i en presskommentar.
När kommunen fick information om misstänkt smitta tog de prov på samtliga duschar och två handfat på Annagården. Nu har svaren på de proverna kommit.
– Det har bara hittats legionella i ett prov från en dusch. Vi har också tagit några uppföljande prover i början på den här veckan efter fastighetsägarens saneringsåtgärder, de provsvaren har vi inte fått än, säger Lars Kåremyr, miljöchef på Miljö- och byggnadskontoret i Västerviks kommun i en presskommentar.
Eftersom provsvaren bara visade smitta i en dusch har man goda förhoppningar om att problemet kan vara ganska lätt att åtgärda med renspolning och byte av slangar och munstycken.
Legionellalarmet innebär inte att man evakuerat hela boendet. Däremot har man vidtagit skyddsåtgärder i samråd med regionens smittskyddsenhet.
Legionella kallas också för legionärssjukan och sprids via små vattenburna vattendroppar som man kan andas in, till exempel när man duschar. Att dricka eller tvätta sig i vattnet är ofarligt, det är när bakterien går ner i lungorna som det kan vara farligt för främst infektionskänsliga personer. Det smittar inte heller från person till person.
Bakterierna förökar sig i stillastående vatten som är mellan 20 och 45 grader varmt.