Bara arbetsgivare får ta emot någon i fas 3

Sedan årsskiftet gäller nya regler för att få ta emot någon i fas 3 från arbetsförmedlingen. Många ideella föreningar drabbas, eftersom de inte uppfyller kraven. Men inga pågående placeringar avbryts, om de fungerar.

- Vi följer upp hela tiden, anordnare och placeringar, och tittar så att allt fungerar, säger Karin Sköld på arbetsförmedlingen. Arkivfoto: Lisa Olaison

- Vi följer upp hela tiden, anordnare och placeringar, och tittar så att allt fungerar, säger Karin Sköld på arbetsförmedlingen. Arkivfoto: Lisa Olaison

Foto: Lisa Olaison

Västervik2011-06-01 00:00

Enligt de nya reglerna måste den så kallade anordnaren - den som tar emot någon i fas 3 - ha minst en anställd och vara registrerad som arbetsgivare. Syftet med detta är, enligt arbetsförmedlingens hemsida, att säkerställa en bra handledning och arbetsgemenskap.

Personen som anvisas en fas 3-plats får inte utföra ordinarie sysslor, utan bara sådant arbete som annars inte skulle ha blivit utfört. Detta för att inte riskera att anställningar byts ut mot personer från fas 3.

I Västervik är det omkring 170 personer som befinner sig i fas 3. Av dem har 50-60 plats i kommunen. Av de resterande är ganska många hos ideella föreningar.

Om föreningen inte har någon anställd, och således inte uppfyller de nya kraven, kommer arbetsförmedlingen inte att anvisa några fler "fas-3:are" dit. Men de som redan är där, får i allmänhet vara kvar.

- Fungerar det utifrån de gamla reglerna, kommer vi inte att avbryta några pågående placeringar, säger Karin Sköld, sektionschef på arbetsförmedlingen i Västervik.

En förutsättning är att det finns handledare.

- Vi följer upp hela tiden, anordnare och placeringar, och tittar så att allt fungerar, säger Karin Sköld.

Hon hoppas att de ska hitta andra platser åt de personer som befinner sig i fas 3, nu när de inte kan använda sig av ideella föreningar i samma utsträckning som hittills.

Arbetsmarknaden har också blivit bättre, vilket hon hoppas ska göra att de behöver färre sådana här platser.

Men hittills har det varit tvärtom. Enligt statistik för april 2011 var det 173 personer i kommunen som befann sig i fas 3, mot 107 i april förra året.

Statistik på riksnivå visar att endast 1,5 procent av alla som är i fas 3 lämnar programmet för att de har fått ett jobb, och det är ungefär samma nivå i vår kommun.

Målet med fas 3-placeringen är förstås att den ska leda vidare till en anställning med avtalsenlig lön, men om så inte blir fallet kan den ändå ge nya erfarenheter och referenser.

En fas 3-period pågår i max två år, men flera sådana perioder kan följa på varandra.

Ska man till en ny plats då, eller kan man vara kvar?
- Helst ska man ha en ny plats naturligtvis, men det kan ju vara så att det här är den bästa platsen. Man gör alltid en individuell prövning, säger Karin Sköld.

Fas 3

Fas 3 är ett arbetsmarknadspolitiskt program som infördes i juli 2007. Det är en del av jobb- och utvecklingsgarantin.

Fas 3 är det sista skedet vid arbetslöshet. Först kommer fas 1, som varar i 150 dagar. Fas 2 varar i 300 dagar. Sedan kommer då fas 3, som varar i max två år.

Den som uppfyller villkoren för a-kassa får 65 procent av den dagsförtjänst som låg till grund för den senaste ersättningen från a-kassan, minst 320 kronor per dag.

Den som inte uppfyller villkoren för a-kassa får ingen ersättning alls i fas 3.

Anordnaren - den som tar emot någon i fas 3 - får 225 kronor per dag, alltså runt 5 000 kronor i månaden.

Enligt statistik för maj månad är det 26 500 personer i Sverige som befinner sig i fas 3.

Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om