Barn med gröna godsaker i sikte

På Karstorps förskola i Västervik är morotsstavar och gurkskivor numera en uppskattad efterrätt. Och barnen har inte protesterat när glasskalasen blivit färre på dagis.
- Vi får ju presenter, säger femårige Simon Danielsson.

Eja Thellman, förskollärare Ulrica Persson, Ishak Dahlin Yurt och Agim Ajrizi äter smörgås i det fria.

Eja Thellman, förskollärare Ulrica Persson, Ishak Dahlin Yurt och Agim Ajrizi äter smörgås i det fria.

Foto:

Västervik2007-09-29 00:25
Han har nyss avslutat en kullerbytta i rutschbanan och är nu ganska hungrig. När mellanmålet serveras utomhus är han snabbt på plats med kompisarna. De tar sikte på en korg med smörgåsar.
- Pålägget är godast, tycker Simon och väljer ut en kalkonsmörgås.
Till efterrätt serveras gurkskivor eller morotsstavar.
- Dom är goda, tycker Cornelia Hjalmarsson och mumsar snabbt i sig en gurkbit.

Nyttigt mellanmål har dukats upp sedan förskoleavdelningen flyttade till Karstorpsskolan år 2005.
- Men redan tidigare, när vi hade tillfälliga lokaler på Sturegården, diskuterat vi hur barnen skulle kunna äta nyttigare, säger förskollärare Ulrica Persson.

På frukostmenyn står nu fiberhavregrynsgröt med lite lingonsylt, müsli, fil och grovt osötat bröd. Några barn skrynklade ihop ansiktet när de smakade fil för första gången, men de vande sig snabbt vid nyttigheterna, berättar Ulrica Persson.
- Många barn var vana hemifrån med söta flingor, kalaspuffar och yoghurt, men nu äter de sin müsli och nästan alla äter gröt. Jag tror att barnen mår bättre av den här kosten. Vi har även fått väldigt bra respons från föräldrarna som är glada att barnen slipper socker här.
Mellanmålen består av fiberrika smörgåsar och mjölk eller vatten. Och morötter har snabbt blivit en mellanmålsfavorit.
- De älskar sina morötter, som ju är billigt och nyttigt godis. Vi har till och med tillfälligt slut på dem i dag.

Trots att problem med övervikt bland barn ofta diskuteras i förskolorna, har tårtkalas och kakfester blivit ett vanligt sätt att uppmärksamma födelsedagar eller högtider. På Karstorps förskola har personalen försökt hitta alternativa sätt att fira.

- Jag tror att man traditionellt har sett det som att man ska äta något speciellt när det ska vara lite mysigt. Men det går ju att skapa en mysig stämning genom något annat. Och ofta får ju barnen det här lilla extra goda hemma med föräldrarna. De går ju inte miste om något, säger förskollärare Jeanette Ankarberg.
I stället för tårtkalas firas Karstorpskolans födelsedagsbarn genom en egen samlingsstund med flagga och tända ljus. De får också välja en liten present och en favoritsång. Högst på önskelistan ligger för tillfället Bä bä vita lamm. I slutet av månaden firas alla födelsedagsbarn gemensamt med glass.
- Barnen fann sig i detta direkt och de får ju ofta tårta hemma när de fyller år. Man underskattar nog barnen ibland. Med bra förklaringar godtar de förändringar, säger Ulrica Persson.
Femårige Simon och hans lekkompisar har snart ätit upp gurkbitarna i skålen som vandrat runt vid bordet. De berättar att de gillar gurkor och morötter. Det är nästan lika gott som vanligt godis.
- Men godis är inte så nyttigt. Man får hål i tänderna, säger Simon innan han springer iväg för att göra ännu en kullerbytta.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om