Barnkonventionen under luppen
Barnombudsmannen konstaterar att barnens rättigheter har fått ökat utrymme i kommunerna.
Vid flera tillfällen har BO frågat landets kommuner och landsting om hur man efterlever FN:s barnkonvention. Resultatet i rapporten visar på en positiv utveckling genom åren. Drygt 60 procent av landets kommuner har fattat beslut om att tillämpa barnkonventionen. BO konstaterar även att konventionen diskuteras oftare och används flitigare i kommunerna. Nästan alla kommuner hävdar också att barn och ungdomar har möjligheter att ha inflytande över beslut som berör dem.
? Det har blivit bättre än tidigare, och det går framåt med arbetet med barnkonventionen. Men det gäller att verkligen lyssna på barnen och implementera konventionen i deras vardag, säger Ulla Tillgren, pressansvarig på Barnombudsmannen.
Även om arbetet med att genomföra och tillämpa barnkonventionen går framåt, bedömer BO att mycket arbete återstår för kommuner och landsting. Det finns en risk att besluten om att barnperspektivet ska genomsyra verksamheterna blir pappersprodukter. Många kommuner saknar även metoder för uppföljning och utvärdering av de ungas inflytande.
? Många kommuner säger att man har checklistor, ungdomsråd och så vidare. Trots detta känner många ungdomar inte ett reellt inflytande. Det räcker alltså inte med formella dokument om barn och ungdomar upplever en skillnad mot hur de och vuxna tycker, säger Ulla Tillgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!