Bästa tänkbara data tack vare lokalt deltagande
Efter tre år avslutades i går kväll projektet där allt näringsläckage till Edsviken och Kaggebofjärden har kartlagts med en ny metod. Lantbrukare och andra som bor i avrinningsområdet har hjälpt till att få fram sannolika uppgifter som bearbetats av forskare på SMHI. Nu återstår att genomföra de förslag som kommit fram i projektet.
Edsviken. Statusen på Edsvikens vatten ska höjas, det är ett av målen med projektet som engagerat ett stort antal människor och där konkreta åtgärder nu väntar. .
Foto: Fotograf saknas!
- Vilken roll SMHI kommer att få i framtiden vet jag inte. Ett förslag är att gå vidare med ett nytt projekt som mer konkret hittar lägen för våtmarker i landskapen och samtidigt intresserade markägare. Nu kan vi vara säkra på att hitta bästa platserna och att de verkligen ger effekt.
- Ett annat förslag är att det ska bildas ett vattenråd, ett råd sammansatt av lantbrukare och andra boende i trakten samt kommunrepresentanter som ska se till att åtgärderna genomförds.
- Jag ser det här som ett pilot och forskningsprojekt, om vi ska fortsätta och jobba i hela Sverige får vi nog ändra på en del. Bland annat kan vi inte ha så många möten som vi haft. Det blir både dyrt och tungrott. Under de här åren har vi skaffat oss många lärdomar som vi kan överföra i ett större sammanhang, säger Lotta Andersson.
Rune Hallgren är lantbrukare i Mon utanför Långrådna. Nu har han slutat med mjölkkor, men under hela projektet har han samtidigt som han engagerat sig ideellt varit mjölkbonde.
- Jag är absolut nöjd, det har blivit ungefär som jag hoppades på. Att det blev så bra beror på att forskarna fick egna pengar och då blev hela projektet mer genomarbetat. Nu har vi uppgifter om näringsläckage som är så lokala som det någonsin går att få, vi har exempelvis till och med tagit hänsyn till olika jordarter, det belyser hur noggranna vi varit.
- Nu återstår att genomföra de åtgärder som föreslås och det är främst våtmarker och skyddszoner. Här är stödpengar den stora moroten och tyvärr har stödet för skyddszoner just sänkts.
Rune Hallgren är nöjd med deltagandet och har noterat en klar attitydförändring som utan tvekan redan fått positiva konsekvenser.
- Ja, gödelselgivan har helt klart minskat.
Lantbrukarna har inte bara gått på möten utan också arbetat handgripligt, de har tagit över 100 vattenprover. Som referenser till framtida mätningar.
- Det har varit mycket arbete, men jag tänker fullfölja och se till att ett vattenråd för Vindån bildas med representanter för LRF och de tre kommunerna, Åtvidaberg, Västervik och Valdemarsvik, slutar Rune Hallgren.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!