Båtskrovsbyggande ska få ner arbetslösheten
En kurs i marin teknik har just dragit igång på Kompositcentrum i Västervik. Här byggs det plastbåtar för fullt, trots att det bara är en vecka in på kursen.
Glasfiber. En bit av en glasfibermatta.
Foto:
- Vi har de teoretiska delarna allt eftersom vi arbetar, berättar Pentti Kalliomaa, rutinerad plastarbetare och lärare på kursen.
Utbildningen i Marin teknik är en satsning av kommunen tillsammans med arbetsförmedlingen för att få ut arbetslösa ungdomar i arbetslivet. Där är marin teknik bara ett av spåren. Det finns även en utbildning som fokuserar på besöksnäringen och allt som ingår där.
- Och så har vi ett spår som är på gång, men inte är sjösatt än. Det kommer att handla om skola, barnomsorg och omvårdnad, säger Claes Pierrou, som har hand om företagsanpassade utbildningar på Västerviks kommun.
På gång är också ett spår kring anläggningsarbete. Kunniga anläggningsarbetare är, enligt Claes Pierrou, något som efterfrågas mycket inom kommunen.
Projektet finansieras delvis av bidragspengar från EU mål-3 och har som mål att göra arbetslösa ungdomar mer anställningsbara.
Tomas Johansson och Joakim Davidsson från Västervik respektive Blackstad är bland de tio som har nappat på erbjudandet om att lära sig mer om hur man gör båtar. De hade båda gått arbetslösa en tid och tyckte att plastindustrin verkade spännande. Men det var inget som de tänkt på att jobba med innan de fick chansen att gå den här utbildningen.
- Vi var på ett informationsmöte där det fanns olika spår att välja och jag tyckte det här lät intressant. Först hade jag inte ens funderat på det, men nu fick vi komma ner och se vad de gör, säger Joakim Davidsson.
- Jag vill gärna jobba med händerna och skapa något och det här är ju ett hantverk.
Både Joakim och Tomas är än så länge mycket nöjda med kursen och kan definitivt tänka sig en framtid inom båtindustrin. En av fördelarna med utbildningen tycker de är att en stor del kommer att bestå at företagsförlag praktik.
- Då får man se hur det går till på riktigt och kan knyta kontakter med företagen, säger Joakim Davidsson.
På så sätt tror han att det blir lättare att få ett jobb efteråt.
Än så länge har inte kommunen lyckats fylla alla utbildningsplatser, men projektledaren Christer Hedberg hoppas på att fler ska ansluta under kursens gång. Och läraren Pentti Kalliomaa efterlyser framför allt fler tjejer.
- Vi har bara en tjej nu och på de kurser vi har haft förut har det varit fler tjejer och de har varit väldigt duktiga, säger han.
Båda tror att det finns stora möjligheter med det här yrket i framtiden. Just nu expanderar båtindustrin, men Christer Hedberg tror att det kommer att finnas bra med arbetstillfällen även om det skulle gå nedåt.
- Företagen gör ju oftast inte bara båtar, utan även andra produkter i plast och komposit, vi är bara i plastens barndom än så länge, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!