Bättre arbetsmiljö ska minska hot och våld

Personalen inom individ- och familjeomsorg är väl medvetna om riskerna. Mer utbildning krävs.

Socialkontoret i Västervik sönderslaet av en missnöjd medborgre. Foto: MAGNUS GLANS

Socialkontoret i Västervik sönderslaet av en missnöjd medborgre. Foto: MAGNUS GLANS

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2004-08-12 01:00
Endast Fyra av tio socialchefer i Kalmar län anser att säkerheten i arbetet är ett prioriterat problem. Däremot upplevs problemet inte som så stort     det har bara en av tio svarat i en undersökning genomförd på uppdrag av Akademikerförbundet SSR.
Socialsekreterarna i Västervik är på inget sätt förskonade från hotfulla situationer i arbetet. Till exempel uppstod en mycket hotfull situation i maj då en man hällde ut bensin och hotade att sätta eld på kontoret.
- Vi ska göra en ny inriktning på individ- och familjeomsorgen för att minska hot och våld, berättar individ- och familjeomsorgschefen Christer Larsson.
Tanken är att arbetsmiljön ska förbättras i och med att en ny arbetsmiljöplan antas. Bland annat kommer en ledningspolicy att införas, den ska rekommendera ett förhållningssätt för chefer och ska också innebära att antalet incidenter minskar. Planen ska enligt målsättningen vara klar innan årsskiftet, men förbättringarna låter inte vänta på sig.
- Vi genomför de åtgärder vi ser behövs under tiden, så vi väntar inte på att hela planen ska bli klar.
Christer Larsson har en uppfattning om hur de anställda inom individ- och familjeomsorg uppfattar sin arbetsmiljö.
- Jag har precis genomfört Arbetsmiljöverkets enkät som heter "Våld och hot i arbetsmiljön". 70 stycken, alltså 96 procent vet att det finns särskilda risker i vissa situationer eller på vissa arbetsplatser. De är medvetna om att det är ett riskfyllt arbetsmoment.
Det förekommer utbildningsinsatser för att få personalen medveten om hur de ska agera i hotfulla situationer.
- Men inte i tillräcklig omfattning. För att få en bättre arbetsmiljö måste det finnas till exempel regelbundna utrymningsövningar.
I SSR:s undersökning svarar nio av tio socialchefer att det förekommer hot och våld mot socialtjänstens personal. Men endast i fyra av tio kommuner har hälften eller fler av personalen fått utbildning i hur de ska hantera hotfulla situationer. Ett skäl till bristerna i det förebyggande arbetet som anges är att kommunledningen är ointresserad.
SSR har precis givit ut en handbok om hur man bör hantera hot och våld med anledning av alla de incidenter som varit.

FAKTA n Hot och våld
Akademikerförbundet SSR har genomfört en enkätundersökning med landets socialchefer om hur ofta socialsekreterarna utsätts för hot och våld. I Kalmar län utsätts mer än hälften av socialsekreterarna för hot och våld några gånger om året. Endast 11 procent av länets socialchefer har svarat att alla deras anställda under de två senaste åren fått utbildning i hur man arbetar säkert och tryggt. Lika många har svarat att det inte förekommit någon utbildning alls.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om