Vid mättillfället, den 7 april, var det 8,6 procent av patienterna vid länets sjukhus, undantaget psykiatrin, som hade någon typ av vårdrelaterad infektion. Detta kan jämföras med 9,2 procent för hela riket.
Till vårdrelaterade infektioner räknas till exempel urinvägsinfektion, lunginflammation, sårinfektion efter operation och vissa diarrésjukdomar.
Vid den första nationella mätningen var det tolv procent av länets patienter som var drabbade, men sedan hösten 2009 har siffrorna legat mellan åtta och nio procent.
Ett sätt att minska antalet infektioner är att ha bra hygienrutiner och klädregler, och där är Kalmar läns landsting ett av de tre bästa i landet.
- Även om vi ligger så bra till finns det en förbättringspotential. Det enskilt viktigaste moment för att inte sprida smitta till patient är att man sprittvättar händerna innan en patientkontakt och ofta är det detta som fallerar. Alla i vården, även patienter, har ett ansvar att påtala när rutinerna inte följs, säger hygienöverläkare Per-Åke Jarnheimer.
Mätningen visar att i riket sprittvättas det före patientkontakt i 76 procent av fallen. I Kalmar län är motsvarande siffra 88 procent.