Bättre kontakt mellan skola och näringsliv

Projektet "Närkontakt: Skola/näringsliv" ska i höst anordna en dag för lärare och näringslivet. Under dagen ska de få möjlighet att träffas och byta kunskaper. Projektet ska på lång sikt få elever att förbereda sig inför arbetslivet.

Adelé Lantz, HR Manager på Gunnebo Industrier, visar Mattias Olson, projektansvarig på Västervik Framåt, hur deras spikproduktion går till.

Adelé Lantz, HR Manager på Gunnebo Industrier, visar Mattias Olson, projektansvarig på Västervik Framåt, hur deras spikproduktion går till.

Foto: Malin Holgersson

Västervik2012-08-04 00:00

-  Vi vill genom projektet öka kompetensförsörjningen i regionen och i Västerviks kommun, säger Mattias Olsson, projektansvarig på Västervik Framåt.

Projektets huvudsakliga mål är att förbättra samarbetet mellan skola, det privata näringslivet och offentliga arbetsgivare. Tidigt i projektet "Närkontakt: Skola/näringsliv" gjorde Västervik Framåt tillsammans med ett undersökningsföretag i Linköping en utredning om vilket behov det finns för skolor och näringsliv att få inblick varandras arbeten. Undersökningen har legat till grund för "Menydagen" som kommer vara den 30 oktober.

-  Vi kallar dagen än så länge för en "Menydag" med fokus på skola och näringsliv. Planeringen är än så länge i ett tidigt stadium och därför har dagen inte fått något ordentligt namn ännu. Den kallas för "Menydag" eftersom det kommer finnas mycket att välja på under dagen, säger Esbjörn Grandalen, kvalitetsutvecklingschef inom barn- och utbildningsförvaltningen.

Menydagen kommer vara uppdelad i två delar. Under förmiddagen kommer det finnas olika företag och organisationer som lärarna kan välja mellan att besöka.

Eftermiddagen kommer sedan att bestå av seminarier där lärarna ska få tips och råd om hur deras nya kunskaper ska kunna användas i skolan.

-  Dagen vänder sig till samtliga lärare, oavsett om de är lärare på lågstadie- eller gymnasienivå. Vi vill att både lärare och rektorer ska vilja delta. Jag kommer bli väldigt glad om samtliga 1 200 lärare kommer, säger Olson.

Från Gunnebo Industriers sida finns det mycket att vinna genom att delta i projektet. Enligt Adéle Lantz, HR Manager på Gunnebo Industrier, handlar det om att så ett frö hos eleverna så de vill utbilda sig och sedan komma och arbeta hos dem.

-  Det är oerhört viktigt för vår del att projektet genomförs. Vi vill påverka eleverna i tidig ålder genom att berätta för dem vad det finns för jobb hos oss och vad vi har för typ av arbetsplats, säger Lantz.

Utifrån skolans perspektiv på projektet ställer Esbjörn Grandalen sig också positiv till närkontakten mellan skola och näringsliv.

-  Jag hoppas att det finns ett stort intresse hos näringslivet. Det finns ett kompetensutvecklingsbehov i regionen och det här är ett sätt för elever att se vad det finns för spännande företag. På längre sikt kan det bidra till att fler elever vet vad de vill studera till, säger Grandalen.

Projektets finansiärer

Regionförbundet i Kalmar län.

Västerviks kommun.

Sparbanksstiftelsen Tjustbygden.

Västervik Framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om