Bättre kunskaper på gymnasiet

Eleverna på Västerviks gymnasium har fått mer att säga till om. Det har också skett en kunskapsmässig uppryckning. Det visar kommunens årliga kvalitetsredovisning för gymnasiet.
90 procent av eleverna klarar nu betyget godkänt i kärnämnena svenska, matematik och engelska. Men politikerna är inte nöjda med att var tionde elev fortfarande halkar efter.

FOTO: ANDERS STEINER Flitens lampa lyser på gymnasiet. Nio av tio elever får nu godkänt i kärnämnena, och allt fler fortsätter studera efter studentexamen.

FOTO: ANDERS STEINER Flitens lampa lyser på gymnasiet. Nio av tio elever får nu godkänt i kärnämnena, och allt fler fortsätter studera efter studentexamen.

Foto:

Västervik2005-04-22 00:25
- Barn- och utbildningsnämnden anser inte att detta är acceptabelt. Särskilt pojkars svårigheter att utveckla sin förmåga i svenska måste uppmärksammas och kraftfullt åtgärdas, skriver Mats Hugosson(c) och Gunnar Jansson(s) i en gemensam kommentar till utredningen.

Gymnasiet kommer framöver att arbeta intensivt för att förbättra kunskaperna, berättar gymnasiechefen Staffan Erlandsson.
- Det är oerhört viktigt att vi samverkar med grundskolan och utvecklar bemötande och kunskapsmetoder. Det arbetet har vi redan påbörjat genom exempelvis ökat utbyte mellan lärare på gymnasiet och grundskolan, säger han.
När det gäller kunskapsnivåerna är spridningen stor mellan gymnasieprogrammen. Naturvetenskapliga programmet ligger i topp när det gäller höga betyg i kärnämnena. Sämst är betygsnivån på det individuella programmet och barn- och fritidsprogrammet.
- Eleverna på IV-programmet har ju lägre ingångsvärden på sina betyg jämfört med elever på det naturvetenskapliga programmet, men man arbetar nu mycket intensivt och samarbetar med grundskolan för att lyfta kunskaperna.

Eleverna på Västerviks gymnasium har något högre betygsvärden jämfört med genomsnittet för Sveriges kommuner. 52 procent av eleverna fortsätter till högre studier efter studentexamen. Rikssnittet är 46 procent.
- Vi har överträffat skolministerns mål som är 50 procent. Jag tror att det beror på att våra elever har en bra grund att stå på. De får med sig ett bra meritvärde som gör att de kan konkurrera på både eget betyg och högskoleprov för att få en plats på högskolorna.

Eleverna på Västerviks gymnasium upplever att de har fått bättre inflytande över sin skolgång, men var femte elev är fortfarande missnöjd med hur utbildningen utformas.
- Jag ser med glädje att elevinflytandet har ökat med 20 procent under två år, men vi ger oss inte förrän det blir ännu bättre siffror. Trygghet och inflytande är en förutsättning för elevernas kunskapsinhämtning. Vi har utvecklat klassråden och programråden, men det finns mer vi kan göra för att eleverna ska känna inflytande, säger Staffan Erlandsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om