Bättre sjukskrivningar ska hjälpa
Sjukskrivningslagstiftningen har blivit striktare. Intentionen är god: det handlar om att undvika onödiga sjukskrivningar. Dessvärre leder lagstiftningen till att en del människor i likhet med Sandra Möller hamnar mellan stolarna.
Ankie Lind
Foto:
Det är inte så enkelt som att någon som inte mår bra ska vara hemma och diskussionerna blir fler och fler. Bra sjukskrivningar ska grunda sig på en helhetssyn på patientens situation. Ibland kan det hända att sjukskrivningen stjälper mer än den hjälper.
? Det är väldigt få personer som är helt arbetsoförmögna. Vi försöker styra det mot deltidssjukskrivning och se till att man har en plan tillsammans med patienten för vad som ska hända i framtiden, säger Birgitta Björkman.
Utbildningen arrangerades av Riksförsäkringsverket och är ett led i regeringens ambition att få ner sjukskrivningsfrekvensen. Onödiga sjukskrivningar ska rensas bort, men de strängare sjukskrivningsreglerna bär till viss del skulden för att en del människor hamnat mellan stolarna.
? Det är olyckligt. Där hamnar en del patienter när man börjat strama upp den här lagstiftningen.
De som varit sjukskrivna länge kan råka ut för att försäkringskassan gör en annan bedömning än tidigare.
? Där är det viktigt med en dialog mellan försäkringskassan och arbetsförmedlingen, till exempel, för att undvika det här.
Läkarna försöker själva vara en del i den dialogen.
? Vi har regelbundna träffar med försäkringskassan och försöker ta kontakt med företagshälsovården i ett tidigt skede.
De har också blivit bättre på att utvärdera om patienten verkligen behöver vara sjukskriven medan de väntar på att få komma till till exempel ortopeden för ytterligare ett utlåtande. Allt för att minska risken för att patienten ska fastna i rollen som sjuk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!