Bättre utemiljö planeras vid gymnasiet

Foto: ANDERS LILJEGREN Skolsköterskan Leif Svensson är inte nöjd med dagens utemiljö vid Västerviks gymnasium

Foto: ANDERS LILJEGREN Skolsköterskan Leif Svensson är inte nöjd med dagens utemiljö vid Västerviks gymnasium

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-04-13 00:25
1969 invigdes Västerviks gymnasium på Östersjövägen. Ett långt över femsiffrigt antal elever har genom åren nött på bänkar och golv. Kanske inte så mycket på skolgården vilket kan bero på att det aldrig funnits någon mysig gård att gå ut på.
- Ingen grundskola i kommunen skulle acceptera en sådan utemiljö som gymnasiet har, säger skolsköterska och folkhälsosamordnare Leif Svensson.
Han får medhåll av väldigt många för nu tas krafttag för att göra utemiljön på framför allt baksidan mer inbjudande. Rektor, elever, lärare, kultur- och fritidsförvaltningen, bostadsbolaget och stadsarkitekten är några av dem som ingår i projektet.
- Vi på teknikprogrammet kommer in i projektet i många delar, säger Ronnie Jensen.

Modeller och skisser har tagits fram allt eftersom idéer till förbättringar kommit in.
- Men för att vi riktigt skall komma till skott så räcker det inte med det utan vi måste ha ett ordentligt förslag för att kunna ta ställning, påminner stadsarkitekt Per Knutsson.
Alla skall ha del i den framtida miljön och en elev, Niklas Johansson, är riktigt engagerad i arbetet. Han går första året på gymnasiet så han kan följa utvecklingen under flera år.
- Buskar och sly är redan borttagena. Vad som nu finns på önskelistan är att delar av de stora asfaltsytorna ersätts med en grönare miljö, säger Niklas Johansson. Vad jag tycker är en bra idé är att vi symboliskt planterar ett fredsträd.
Kommunala pengar finns anslagna men de skall pytsas ut efter hand kommande år.
- Vi får göra en prioriteringslista och dela upp allt i mindre projekt.
Det finns ytterligare en aspekt på hur viktigt det är med utemiljön.
- Naturligtvis finns det en tanke på att få ut eleverna i större utsträckning under raster och andra pauser, säger Anders Östlund på kultur- och fritidsförvaltningen.

Bland alla förslag finns minst en uteplats, en bouleplan, en plan för beachvolleyboll och en tennisplan. Idrottsplatsen vid gymnasiet är ett sorgligt kapitel.
- Egentligen vore det bättre att lägga ned den helt än att låta stå den och förfalla, säger Leif Svensson och pekar på en fyra-fem år gammal tall som tagit sig i stav- och längdhoppsgropen.
Själva fotbollsplanen är fortfarande användbar och för löparbanorna runt om finns det konkreta planer.
- Men det finns pengar i investeringsbudgeten 2007 för allvädersbanor, säger Anders Östlund.

På framsidan finns ett konstverk som en gång hade rinnande vatten men det har mer eller mindre stått för fäfot under flera år.
Konstverket heter "Solkatten" och är av Erik Reimhult. Solkatten står på ett fundament av den berömda röda graniten från bygden. Även sockeln runt som skall vara en lite damm är av röd granit.
Meningen är att vattenspelet skall komma i gång igen.
På framsidan finns det även tankegångar på någon form av bussficka intill Östersjövägen. På så sätt skulle man slippa alla bussar i "rondellen" på området. Det har funnits klagomål på att avgaser kommer in i bland annat köket.
Till sist ett länge närt önskemål. Västerviks gymnasium är en stor byggnad i vilken långt över tusen personer sysselsätts varje dag. Men huvudentrén påminner om en liten sidoingång.
En huvudentré värt namnet är ett av framtidsprojekten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om