Men det var inga resor till värmen, trots att han åkte så långt söderut man bara kan komma.
Jan Fredéns livshistoria handlar om fritidsintresset som blev ett yrke, och som tog honom från Hultsfred till andra sidan av jordklotet.
Det började med ett intresse för segelflyg som ledde till att han tog certifikat för kommersiell trafik.
På den tiden var Hultsfred en förhållandevis livlig flygort, och han kunde få jobb med taxiflyg åt det lokala flygbolaget Holmström Air.
Så småningom vaknade hungern efter något mer.
- Reguljärflygningarna blir rätt enahanda efter ett tag, berättar han.
Det var därför han tog jobbet som flygare på Grönland. Det var ett mer omväxlande jobb som innehöll allt från ambulansflygningar till att hjälpa forskningsexpeditioner med transporter.
Inför ett 20-tal åhörare på Reumatikerförbundets månadsmöte berättade han om de två mest spännande uppdragen han fick under de 15 år som han kom att arbeta på Grönland.
Den norska glaciärologen Monica Kristensson planerade en expedition till Antarktis.
Expeditionen skulle gå i hennes landsman Roald Amundsens fotspår, och Jan Fredén fick erbjudande att delta som flygare.
Tillsammans med två kollegor skulle han flyga ut förnödenheter och placera i depåer som expeditionen skulle passera i sin väg till Sydpolen.
Publiken fick se bilder från resan: på djurliv och möten med forskare på de baser som fanns där nere.
Expeditionen blev dock ett misslyckande. Man blev försenad, och hela företaget fick avbrytas. Risken var annars att vädret skulle tvinga expeditionen att övervintra på Sydpolen.
1993 inleddes en ny expedition. Den här gången gick det bättre, och Jan Fredén kunde visa upp en bild för publiken på platsen där Sydpolen finns markerad.