Beredskap mot fågelinfluensa finns i länet
Finns det någon beredskap mot fågelinfluensa i Kalmar län? Den frågan ställer socialdemokraterna och vänsterpartiet till landstinget.
Hittills har sjukdomen smittat från fåglar till människor, rädslan finns för att viruset ska mutera och börja smitta från människa till människa. Då befarar man en pandemi - en världsomspännande epidemi.
Enligt Claes Söderström, smittskyddsläkare i Kalmar län, finns det åtminstone en viss beredskap.
Enligt honom kan man tänka sig tre olika scenarier.
I ett fall skulle smittade fåglar kunna upptäckas någonstans i länet, precis som det gjorts på andra håll i Europa.
- En läkare, Anders Wallander, har tagit fram en plan för hur vi ska agera då, säger Claes Söderström.
Planen innefattar hur de som arbetar med saneringen ska skyddas med ansiktsskydd och antiviral behandling.
Fall två är om en människa skulle upptäckas med fågelviruset. Där finns ingen specifik plan. Det verkar ändå finnas en ungefärlig uppfattning om vad som behöver göras då.
Även om fågelviruset hittills inte skyddat från människa till människa tror Söderström att man skulle sätta in åtgärder för att skydda omgivningen.
Fall tre är kanske det mest fruktade. Hur står Kalmar län rustat om viruset ändrar egenskaper och blir en världsomspännande epidemi? Här agerar inte Kalmar län ensamt. Staten arbetar med frågan.
- Socialstyrelsen har i uppdrag att ta fram en handlingsplan, och har bollat frågan med landstingen. Det finns ett underlag, säger Claes Söderström.
Han tonar ner farhågorna för vad fågelinfluensan kan leda till. På smittskyddsenheten i Kalmar är man i dagsläget mer oroad för höstens och vinterns annalkande influensor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!