Bergnehrs följer upp Valstadsungdomarna

Under 30 år arbetade Olle och Helena Bergnehr med problem­ungdomar på Valstadskollektivet.
För ungefär ett år sedan lades de sista delarna av verksamheten ner.
Nu arbetar paret med att följa upp vad som hände många av de ungdomar som bodde på kollektivet.

Följer upp. Under nästan 30 år var Helena och Olle Bergnehr förståndare för Valstadskolletivet. De har sett 300 ungdomar passera. Nu ska fler av ungdomarna följas upp och dokumenteras.Foto: ANDERS STEINER

Följer upp. Under nästan 30 år var Helena och Olle Bergnehr förståndare för Valstadskolletivet. De har sett 300 ungdomar passera. Nu ska fler av ungdomarna följas upp och dokumenteras.Foto: ANDERS STEINER

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-06-16 00:25
Valstadskollektivet är kanske det mest kända av de boenden som funnits i Västerviks kommun genom åren. Verksamheten startade 1974 och pågick fram till för några år sedan då Västkustfamiljen tog över byggnaderna. Den sista tiden bedrevs verksamheterna med några få ungdomar som bodde i lägenheter inne i staden.
Paret Bergnehr har inte lämnat tiden med kollektivet bakom sig helt.
Sedan en tid tillbaka bedriver de ett arbete där de följer upp ett antal av de 300 ungdomar som de varit med och behandlat under tiden med Valstadskollektivet.
De äldsta "ungdomarna" har hunnit bli 50 år vid det här laget. Några av de sista är runt 20-strecket.
Det finns två syften med uppföljningen. Det ena är att skriva en rapportbok där ett antal ungdomarna följs upp.
- Det finns många intressanta livsöden. Vi vill berätta om ungdomarnas bakgrund och hur det gick för dem sedan, säger Olle Bergnehr.
Det har funnits erbjudande om att göra det i form av ett forskningsprojekt, men paret väljer rapportbokens form.
Det andra syftet är att kunna lägga mer tid på att kontakterna med sina tidigare klienter.
- Även om vi inte har det formellt så känner vi ett ansvar. Det har nästan blivit ett föräldraansvar, säger paret.

Klienterna kom till Valstad i tonåren och var i snitt inskrivna där i två år. En del i kollektivets verksamhet var att personalen bodde där. Det betydde att ungdomarna och de vuxna umgicks väldigt tätt.
Att snabbt summera hur det gick för de 300 ungdomarna låter sig inte göras. Olle Bergnehr konstaterar att några med samhällets mått klarat sig bra. De har utbildat sig till akademikeryrken som civilingenjör och socionom. Andra har det gått sämre för. Några har dött. Under samtalets gång nämns att en person avtjänar ett längre fängelsestraff.

Men generellt tycker paret att ungdomarna klarat sig bra.
- De har etablerat sig och bildat familj. Det är klart att det finns de som skilt sig eller fått andra problem. De har samma bekymmer som andra vanliga människor, säger Olle Bergnehr.
Det viktigaste tycker han ändå är att många av Valstadsungdomarna lyckats bryta en destruktiv spiral. De flesta ungdomarna kom från "riktigt risiga" hemförhållanden, där föräldrar saknades eller föräldrarna hade missbruksproblem.
Där kunde tiden i Valstad ge ungdomarna andra, positiva värderingar.
- För många blev vi vuxenförebilder, säger Helena Bergnehr.

En sida av Valstadskollektivets sätt att arbeta har varit att många av de tidigare klienterna känt ett behov av att hålla kontakten med Valstad även efter utskrivningstiden. Under den aktiva tiden försökte paret Bergnehr leva upp till det behovet så gott det gick, men plikterna på kollektivet hade första prioritet.
Under den här tiden som uppföljningen pågår kan de ägna sig helhjärtat åt de f d placerade. Formellt är paret anställt av den stiftelse som drev Valstadskollektivet. Stiftelsen har kapital. Under den aktiva tiden sattes pengar av i en fond.

Dessutom har paret fått ansöka om tillstånd för verksamheten hos länsstyrelsen. Det kommer att innebära ungefär samma krav som för dem driver ett särskilt boende.
Helena Bergnehr ser det som en trygghet för de Valstadsungdomar som har kontakt med dem.
- Då vet de att det är professionellt skött. Vill ungdomarna kontakta oss behöver de inte känna att de stör oss. Kontakten är en del av vårt jobb.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om