– Det är en tydlig ökning på senare år av besök kopplade till psykisk ohälsa och det ställer högre krav på oss som möter patienterna, säger Örjan Johansson, verksamhetschef för Stora Trädgårdsgatans Hälsocentral.
För att klara att ta emot så många patienter som möjligt har Hälsocentralen på Stora Trädgårdsgatan blivit tvungen att korta ner antalet terapisamtal per person från oftast 1-10 gånger till 1-5 gånger. De har även tillsammans med Esplanadens HC nyligen startat en verksamhet där patienterna får behandling tillsammans med flera andra. Behandlingen heter Unified Protocol och startade i början av mars i år. Den vänder sig till personer med ångest, lättare depression och stress. Behandlingen ska hjälpa patienter att reglera sina känslor mer flexibelt och få vägledning som kan vara som ett stöd genom hela livet.
– Vi har även föreläsningar där patienterna får utbildning inom ångest, stress, depression, sömn och vardagslycka. Sedan erbjuder vi ett antal patienter internet-KBT (kognitiv beteendeterapi). Patienten träffar sin psykolog en gång i veckan via datorn. Det började för några år sedan som en test och är numera en etablerad metod här hos oss, säger Örjan Johansson.
Det är en ökning i Sverige av psykiskt ohälsa bland yngre och då särskilt hos kvinnor i åldersgruppen 16 till 29 år, enligt Folkhälsomyndighetens rapport "Rapport om folkhälsan i Sverige" som kom ut i slutet av mars i år.
Varför ökar psykisk ohälsa hos yngre kvinnor?
– Det kan bero på ökade krav på arbetet och fritiden. Det ska presteras mycket hela tiden. Kvinnorna har höga förväntningar på sig själva och jag tror att det fortfarande är så att de tar stort ansvar för hemmet samtidigt som de jobbar heltid, säger Örjan Johansson.
Psykisk ohälsa kan ses som en samlande benämning för både mindre allvarliga problem som oro och nedstämdhet och mer allvarliga som uppfyller kriterierna för psykiatrisk diagnos. Även barn och ungdomars psykiska ohälsa ökar såsom oro, ängslan, depressioner och ångestsjukdomar.
Lars Mattsson, primärvårdsdirektör landstinget Kalmar län, berättar att det har satsats en hel del på att stärka stödet för personer i behov av hjälp från psykologer. Från 2008 har Primärvården i Kalmar län ökat antalet psykologer från sex till 24 tjänster. Det har lett till ökat antal patientbesök eftersom det finns större möjlighet att kunna boka tid nu är tidigare.