Besparingsförslag för Västervik finns
Hög beläggning gör det däremot svårt att spara på personal.
Foto: MAGNUS GLANS Kenth Johansson.
Foto: Fotograf saknas!
Enligt Ulf Nilsson var uppdraget till Kenth Johansson att spara sex miljoner kronor i Västervik då han skulle utreda besparingarna inom kirurgin i norra hälso- och sjukvårdsförvaltningen ? inte att ta hänsyn till kvaliteten i vården.
? Jag hänvisar till det sparförslag med 9?14 miljoner kronor som vi lade i våras. Det har hela tiden funnits delar som innebär besparingar i Västerviks upptagningsområde, säger Kenth Johansson, verksamhetschef för kirurgkliniken i Västervik/Oskarshamn.
? Vi har sparförslag på flera miljoner kronor och dem står vi fast vid. Men det har inte varit någon principsak att inte spara här.
Kenth Johansson anser att det är olyckligt att det i debatten framstått som att han föreslagit att enheten i Oskarshamn helt ska läggas ner.
? Det har aldrig varit någons förslag. Det som nu gäller är arbetsbelastningen utifrån de nya medicinska förutsättningarna ? det är där skillnaden syns.
De nya förutsättningarna är att det inte finns möjlighet till operation på kvällar och helger eller till kirurgisk intensivvård i Oskarshamn. Arbetsbelastningen i Oskarshamn är för låg, medan den i Västervik är hög.
? Vi kan inte dra in på personal i Västervik. Vi har haft 90?100 procents beläggning i september och runt 50 procent i Oskarshamn. Då är det inte rimligt att jag skulle ta bort personal från Västerviksenheten.
De besparingar som föreslagits i Västervik ligger på andra saker än personal.
? Besparingarna kan till viss del göras snart och till viss del kräver det mer framförhållning.
För att lösa problemet med det låga patientflödet till Oskarshamn har patienter från till exempel Västervik och Vimmerby styrts dit och Kenth Johansson hoppas på att även Kalmar ska skicka patienter till Oskarshamn.
? Vi har haft långtgående planer på att byta patienter med Östergötland. Det skulle innebära att de skulle kunna skicka kirurgpatienter till Oskarshamn medan vi köper högspecialiserad vård i Östergötland.
I Östergötland är köerna till planerad operation, så kallad elektiv kirurgi, långa medan det problemet inte finns i Kalmar läns landsting.
? Vi har aktivt arbetat för att skapa större patientflöde till Oskarshamn. I Kalmar län har vi inga långa köer att ta ifrån ? och det ska vi vara stolta över ? men det har Östergötland. Det här innebär i princip att vi byter pengar med Östergötland. Där kan politikerna hjälpa till.Fotnot: Ulf Nilssons uttalande om kirurgins framtid och besparingar har upprört överläkare Göran Tejler, ansvarig för bröstkirurgin i Västervik.
I ett öppet brev i VT i.dag (sidan 3) skriver han att det inte bara är att flytta all bröstkirurgi till Oskarshamn. I besparingstider skulle det inte vara någon vinst att införskaffa avancerad teknik till Oskarshamn för att där kunna utföra modern bröstkirurgi.
?Varför föreslår våra manliga sjukvårdspolitiker oftast besparingar eller försämringar för kvinnors och barns sjukvård?? Göran Tejler uppmanar Ulf Nilsson att lämna genomförandet av besparingarna till kirurgchefen Kenth Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!