Besvärlig svärmor med på släktforskarjubileum

Det var festligt värre på Bryggaren i Västervik i lördags när Tjust Släktforskarförening firade 25-årsjubileum. Det blev en heldag med utställningar och föredrag och kvällen avslutades med en bankett.

Släktforskarföreningens ordförande Hans Wiberg är nöjd med allmänhetens stora intresse för 25-årsjubileet på lördagen i Bryggaren. Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Släktforskarföreningens ordförande Hans Wiberg är nöjd med allmänhetens stora intresse för 25-årsjubileet på lördagen i Bryggaren. Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2010-10-02 16:11
Redan tidigt på förmiddagen började allmänheten strömma till och medlemmar ur föreningen visade under hela dagen, på ett flertal stationer, hur släktforskning egentligen går till. Cirka 120 personer besökte evenemanget.- Mer än jag hade trott, säger ordföranden Hans Wiberg.Historieprofessorn Kalle Bäck höll ett roligt föredrag med rubriken "Den besvärliga svärmodern - myt, nidbild eller verklighet".Bäck går verkligen till botten med svärmorsrelationen. Det finns knappast något vi skämtar mer om än svärmor. I åtlöje och förakt är det väl endast styvmodern som kan konkurrera med henne.Bäck analyserade vad som är myt, nidbild och verklighet i denna komplicerade roll.Kalle Bäcks forskning handlar oftast om landsbygdens och vardagslivets historia. Han har forskat mycket kring böndernas historia, speciellt deras möjligheter till politiskt inflytande under 1700-talet.Bönderna i andra länder hade rätt att framföra ödmjuka böner om förändringar. I Sverige kunde de också - visar Kalle Bäck - ställa politiska krav och även driva dessa fram till beslut på högsta nivå.Torparna är en annan yrkesgrupp Kalle Bäck tittat mycket på i sin forskning. Det är framför allt deras snabba tillbakagång under det sena 1800-talet som intresserar honom.Hans forskning visar att det varken var Amerikafebern eller städerna som lockade torparna bort från torpen. De tvingades helt enkelt därifrån när byarna i Sverige sprängdes genom laga skifte.Kalle Bäcks mest uppskattade böcker är "Det svenska dasset - inte bara en skitsak" och "Den besvärliga svärmodern - myt, nidbild eller verklighet". Den första handlar om dassets stora betydelse för social kontakt, förtrolighet och till och med medborgarfostran i en tid när Sverige var så trångbott att ingen plats fanns för avskildhet.Efter lunch föreläste filosofie doktor Elisabeth Reuterswärd från Landsarkivet i Lund om hur man kan gå till väga för att finna barnafadern till "oäkta" barn.Hon berättade bland annat om de rika källor som finns i alla våra arkiv när det gäller att hitta släktingar som kom till Sverige från andra länder.
Medlemmar från hela landet
Tjust Släktforskarförening har cirka 570 medlemmar, från nästan hela Sverige. Det är nämligen många svenskar som har sina anor från Småland och Tjust.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om