Betty och Ellen gick först och visade flickorna vägen

Västervik2004-06-12 01:00
I dag är det ungefär lika många flickor som pojkar som tar studenten, och det är en självklar fördelning. Men för bara några generationer sedan var det inte alls så.
Det är inte mer än drygt 130 år sedan den först kvinnan tog studenten i Sverige. Hon hette Betty Maria Carolina Pettersson och kom från Gotland. 1871 tog hon studenten, 33 år gammal.
Hon blev också den första kvinnan som tog en filosofie kandidatexamen i vårt land. Det skedde vid Uppsala universitet 1875.
Två år tidigare hade kvinnor fått rätten att avlägga examen, dock inte i teologi eller juridik, och Betty hade antagits som studerande på dispens 1872.
Betty var hårt ansatt under sin studietid av de manliga studenterna, som hånade och mobbade henne. De menade att kvinnor inte hade att göra på universitetet utan kvinnan skulle bara vara maka och mor. Trots detta höll hon ut. Hennes exmanensuppsats handlade om nyeuropeisk lingvistik och hon fick MVG.
Efter sin examen lyckades hon få anställning som lärare vid ett läroverk i Stockholm (nuvarande Östra Real). Men hon fick tuberkulos och dog 1885, 47 år gammal.
Några år efter Bettys universitetsexamen, 1883, disputerade Ellen Fries, som växte upp i Törnsfall. Hon blev den första kvinnan i Sverige som blev filosofie doktor.
Källor: Marianne Johansson: "En studie av synen på kvinnor och högre utbildning", uppsats vid Linköpings universitet, artiklar i Svenska Dagbladet och Hallands Nyheter
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om