Bidraget kan ökas med 150%

Ungdomar som inte har gått gymnasiet har svårt att få jobb och ungdomsarbetslösheten är stor. Därför ska man starta utbildningskontrakt.

Knutpunkten. Under tisdagen informerades ungdomar i Västervik om utbildningskontrakt, ett sätt att stötta unga att läsa in gymnasiet.

Knutpunkten. Under tisdagen informerades ungdomar i Västervik om utbildningskontrakt, ett sätt att stötta unga att läsa in gymnasiet.

Foto: Ilkka Ranta

Västervik2016-05-04 13:15

Sedan ungefär en månad tillbaka har man haft verksamheten Ungdomstorget uppe på Knutpunkten i Västervik. Till Knutpunkten kommer människor som saknar arbete och som vill ha hjälp och stöd i att hitta en egen försörjning, och på Ungdomstorget kan man bland annat träffa handledare från Arbetsförmedlingen, ställa frågor, få tips och boka tider. Janne Damberg är en av dem som jobbar här och han säger att nästan alla ungdomar som kommer hit saknar gymnasiekompetens.

– Vårt jobb är att motivera dem till att utbilda sig men vi ska aldrig tvinga någon, det kan bli kostsamt.

Högre bidrag

För att underlätta och sporra ungdomarna att läsa in gymnasiet ska kommunen och arbetsförmedlingen starta upp utbildningskontrakt med start höstterminen 2016. Kortfattat går det ut på att en person mellan 20 och 24 år får hjälp att läsa in gymnasiekompetensen. Man kan också ha rätt till ett högre studiebidrag. Vanligtvis ligger studiebidraget från CSN på 2 816 kronor och lånet på 7 088 kronor, men med ett utbildningskontrakt kan bidraget hamna på 6 556 kronor, alltså mer än dubbelt så mycket.

Under tisdagen samlades både arbetslösa unga och personer från kommunen, arbetsförmedlingen och komvux på Knutpunkten för att prata om utbildningskontraktet och vad det finns för fördelar. Alexandra Björkegren från arbetsförmedlingen berättar att syftet med kontraktet är att få ner ungdomsarbetslösheten som i dag är högre än bland vuxna.

– Arbetsgivarna efterfrågar gymnasiekompetens, säger hon.

Stöttning

Susanne Ekeflod, studie- och yrkesvägledare på komvux, berättar att den med ett utbildningskontrakt kan läsa på antingen komvux eller folkhögskola.

– Livet är ingen rak väg men vi hoppas att det här kan leda in på en lite mer rak väg. Gymnasiekompetens är så viktigt i dag.

Ramona Karlsson är 24 år och det här är första gången hon kommer till ungdomstorget. Hon blev gravid när hon gick djurvårdsprogrammet på gymnasiet och hoppade av och sedan dess har hon varit föräldraledig och arbetslös.

– Det här med utbildningskontrakt låter bra, då får man mer stöttning, säger hon.

Ramona har haft svårt att hitta något att göra men sedan ett tag tillbaka går hon på ungdomsanställning via Knutpunkten. Hon pluggar engelska på komvux och har ett ungdomsjobb på Lidhemsskolan.

– Jag hjälper till i klass 2 och så är jag med inne på fritids. Om jag skulle utbilda mig vill jag nog jobba med mindre barn.

Utbildningskontrakt

Ett utbildningskontrakt är en överrenskommelse mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och en person utan gymnasiekompetens. Överrenskommelsen går ut på att man läser in gymnasiet på komvux eller på folkhögskola.

Ett utbildningskontrakt kan man få om man är inskriven på Arbetsförmedlingen, är mellan 20 och 24 år och inte deltar i etableringsuppdraget. Studierna kan kombineras med jobb, praktik eller andra arbetsmarknadspolitiska program.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om