Björn hade få manliga medsystrar
- Män diskrimineras i vården. Det lever vi med fortfarande. Så säger sjuksköterskan Björn Petersson i Västervik, som under ett helt yrkesliv var i minoritet på jobbet.
- Det är ett roligt yrke, men ingen rolig lön, säger sjuksköterskan Björn Petersson, som håller kontakt med sjukvården genom att jobba ideellt som en av 29 sjukhusvärdar på Västerviks sjukhus.Foto: Karin Hertz
Foto: Karin Hertz
- Vid likvärdiga meriter väljs en kvinna.Han anser också att det finns en avundssjuka i branschen, eftersom männen kräver högre lön och klättrar fortare.- Men många stannar inte kvar i yrket, utan går vidare till hjälpmedelsbolag och läkemedelsindustri.Björn tror aldrig att det blir lika många män som kvinnor i yrket, på grund av lång utbildning och relativt låg lön.- Det är ett roligt yrke, men ingen rolig lön.Varför blev du sjuksköterska?
- Jag kommer från en släkt med många som har jobbat inom vården, både män och kvinnor.Bland annat var pappan överskötare på dåvarande Sankta Gertruds sjukhus i Västervik.Under sitt långa yrkesliv har Björn hunnit jobba överallt på Västerviks sjukhus och även undervisat på sjuksköterskeutbildningen i många år. Han jobbade fram till 67 års ålder. De sista åren var han i Stockholm, både som anställd och som inhyrd via bemanningsföretag.Kan du rekommendera andra män att välja yrket?
- Det beror på vilka intressen man har. Gillar man människor, ja. Är man tekniskt intresserad, nej.Vilka egenskaper ska en bra sjuksköterska ha?
- Stresstålig. Det är grundläggande. Som "syrra" har man två lägen. Det är stress, och ännu mera stress.
Personligt
Namn: Björn PeterssonÅlder: 71 årBor: i VästervikFamilj: tre vuxna barn, fyra barnbarnHusdjur: nej (barnen är allergiska)Intressen: läsa, skytte, naturen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!