Björn hade få manliga medsystrar

- Män diskrimineras i vården. Det lever vi med fortfarande. Så säger sjuksköterskan Björn Petersson i Västervik, som under ett helt yrkesliv var i minoritet på jobbet.

- Det är ett roligt yrke, men ingen rolig lön, säger sjuksköterskan Björn Petersson, som håller kontakt med sjukvården genom att                 jobba ideellt som en av 29 sjukhusvärdar på Västerviks sjukhus.Foto: Karin Hertz

- Det är ett roligt yrke, men ingen rolig lön, säger sjuksköterskan Björn Petersson, som håller kontakt med sjukvården genom att jobba ideellt som en av 29 sjukhusvärdar på Västerviks sjukhus.Foto: Karin Hertz

Foto: Karin Hertz

Västervik2009-12-21 00:00
Fram till 1953 var det bara kvinnor som var sjuksköterskor i Sverige. Därav den kvinnliga ändelsen, som fortfarande lever kvar. År 1953 utexaminerades landets första manliga sjuksköterska. När Björn Petersson började på sjuksköterskeskolan i Borås 1962 var de 52 i kursen. Tre av dem var män.Under årens lopp har Björn mött en hel del motstånd mot att en man jobbar som sjuksköterska.När han som ung studerande ville praktisera på förlossningen i Borås, sa rektorn först nej.- Det skulle inte vara några män där. "Men läkarna då?", sa jag. Det hade hon inte tänkt på.Björns argument fick rektorn att ändra sig.Ett annat minne är från kvinnokliniken, där han fick i uppgift att lära de nyblivna mammorna att amma. En märklig uppgift att sätta en man på, kan tyckas.- Det var jävelskap. Gjorde jag det inte, skulle jag fått sparken, säger Björn.Men som tur var fanns det alltid erfarna omföderskor som kunde rycka in och hjälpa till.Enligt Björns erfarenhet är det fortfarande många manliga sjuksköterskor som diskrimineras inom vården.Hur yttrar det sig?
- Vid likvärdiga meriter väljs en kvinna.Han anser också att det finns en avundssjuka i branschen, eftersom männen kräver högre lön och klättrar fortare.- Men många stannar inte kvar i yrket, utan går vidare till hjälpmedelsbolag och läkemedelsindustri.Björn tror aldrig att det blir lika många män som kvinnor i yrket, på grund av lång utbildning och relativt låg lön.- Det är ett roligt yrke, men ingen rolig lön.Varför blev du sjuksköterska?
- Jag kommer från en släkt med många som har jobbat inom vården, både män och kvinnor.Bland annat var pappan överskötare på dåvarande Sankta Gertruds sjukhus i Västervik.Under sitt långa yrkesliv har Björn hunnit jobba överallt på Västerviks sjukhus och även undervisat på sjuksköterskeutbildningen i många år. Han jobbade fram till 67 års ålder. De sista åren var han i Stockholm, både som anställd och som inhyrd via bemanningsföretag.Kan du rekommendera andra män att välja yrket?
- Det beror på vilka intressen man har. Gillar man människor, ja. Är man tekniskt intresserad, nej.Vilka egenskaper ska en bra sjuksköterska ha?
- Stresstålig. Det är grundläggande. Som "syrra" har man två lägen. Det är stress, och ännu mera stress.
Personligt
Namn: Björn PeterssonÅlder: 71 årBor: i VästervikFamilj: tre vuxna barn, fyra barnbarnHusdjur: nej (barnen är allergiska)Intressen: läsa, skytte, naturen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om