Bjud på våfflor i helgen

I år blir det våfflor till påsk. Med ägg i våffelsmeten och ett något kraftigare mjöl gräddar vi härliga våffelhjärtan.

Våfflor. Våfflor behöver inte alltid bjudas med sylt och grädde. De kan även bjudas med rödlök och rom.

Våfflor. Våfflor behöver inte alltid bjudas med sylt och grädde. De kan även bjudas med rödlök och rom.

Foto: Dan Strandqvist

Västervik2008-03-22 00:05
Den stora våffeldagen, eller Marie bebådelsedag, infaller på tisdag direkt efter påsk. Marie bebådelsedag kallades förr allmänt för "vårfrudagen" i norra och mellersta Sverige. I landets södra del, som ofta fick sin språkliga påverkan från Danmark, kom dagen att kallas "frue dag". Så när nordsvenskans vårfrudag dök upp i södra Sverige tyckte man, med lite fantasi eller rent önsketänkande, att det lät som våffeldag, och så åkte våffeljärnen fram. Traditionen att äta våfflor om våren har många år på nacken. Redan i doktor Hagdahls klassiska kokbok från slutet av 1800-talet ges recept på något man då kallade sockervåfflor. Här sparar vi på sockret och satsar på något mer matiga våfflor. Våfflorna delas i bitar och används som grund för påskbufféns snittar med hackad rödlök och rom. Kyld gräddfil eller crème fraiche serveras i skål vid sidan om. Gräddfilen ger annars lösa våfflor, som inte gör någon glad. (TT Spektra)
Recept
Våfflor med stenbitsromCirka 10 stycken3 ägg
1 krm salt
3 dl kärnvetemjöl
125 g smält smör
2 dl mjölk
Till serveringen:
1 rödlök
röd och svart stenbitsrom alt. löj- eller laxrom
gräddfil eller crème fraiche
1. Vispa ägg och mjöl till en jämn smet. Smält smöret i kastrull på låg värme. Låt fettet svalna något innan det blandas ned i smeten. Vispa till sist i mjölken och rör ner saltet.2. Grädda våfflor som läggs att svalna på galler, sida vid sida, för att inte bli mjuka.3. Dela våfflorna i bitar. Garnera med hackad rödlök och en klick valfri rom. Bjud gräddfil eller crème fraiche i skål vid sidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om