Blandad bild av barnens liv

Ny bok visar att ekonomiska skillnader och psykisk ohälsa ökar bland unga.

Foto: STEFAN JERREVÅNG/SCANPIX Barnombudsmannen Lena Nyberg konstaterar att de flesta barn i Sverige trivs bra med sin familj, skola och fritid. Men samtidigt  ökar klyftorna mellan barn till ekonomiskt utsatta grupper och barn som lever i familjer med bra inkomst.

Foto: STEFAN JERREVÅNG/SCANPIX Barnombudsmannen Lena Nyberg konstaterar att de flesta barn i Sverige trivs bra med sin familj, skola och fritid. Men samtidigt ökar klyftorna mellan barn till ekonomiskt utsatta grupper och barn som lever i familjer med bra inkomst.

Foto:

Västervik2004-10-05 01:00
Klyftan mellan barn som har det bra ekonomiskt ställt och de som har det sämst ökar. Men samtidigt trivs barn och ungdomar ganska bra med sin tillvaro. Det visar boken Upp till 18 ? fakta om barn och ungdomar. Boken, som är ett samarbete mellan Barnombudsmannen(BO) och Statistiska centralbyrån, presenterades i samband med den Internationella barndagen under måndagen.
Boken, som ges ut vart tredje år, är tänkt att ge en bild av tillståndet bland Sveriges nära två miljoner barn och ungdomar.
? Den ger en blandad bild där det positiva ändå överväger. Svenska barn och ungdomar har det bra materiellt sett, och deras hälsa är bäst i världen. Barnen är också nöjda med sina familjer, fritiden och trivs i skolan på det stora hela, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.

Men undersökningen visar även negativa tendenser. Barn i lägre socialgrupper har sämre tänder och hälsa än barn i mer gynnade grupper. De sociala skillnaderna är störst i storstäderna, där ensamstående eller utlandsfödda föräldrar ofta har sämre inkomster.
? Det ökade ekonomiska utanförskapet leder till att många barn och ungdomar inte kan delta i olika fritidsaktiviteter som att exempelvis fika med kompisar. Men de kan inte heller delta i aktiviteter som skolresor, som vuxna numera tar för givet att alla kan betala för.

Barnombudsmannen är också bekymrad över att den psykiska ohälsan ökar stort bland landets ungdomar. Bland tonåringarna är det främst flickor som mår dåligt. Rapporten visar att nästan hälften av alla 15-åriga flickor har huvudvärk minst en gång i veckan.
? Att flickorna mår sämre har att göra med den ökade stressen som kommer från olika håll. Dels kommer pressen från skolan där man kämpar för bra studieresultat för att komma in på utbildningar, dels finns kraven att man ska se bra ut och klä sig rätt. Den psykiska ohälsan är också kopplad till det ekonomiska utanförskapet.
? För att komma till rätta med den ökade ohälsan är det viktigt att det finns en väl fungerande elevhälsa med skolsköterskor, läkare, kuratorer och psykologer som kan möta problemen redan tidigt i förskolan. Det är också avgörande att det finns en väl fungerande barn- och ungdomspsykiatri som kan hjälpa de barn som mår dåligt.

Boken visar också att de flesta barn i Sverige fortfarande bor i en kärnfamilj med både mamma och pappa. Samtidigt har det växelvisa boendet mellan separerade föräldrar blivit vanligare. Numera bor 18 procent av barn- och ungdomarna i två olika hem. Det kan jämföras med början av 1990-talet då siffran var fyra procent.
? Det växelvisa boendet kan vara både på gott och ont. Det är bra om det gynnar kontakten med båda föräldrarna, men negativt om det inte passar barnens behov och önskemål, säger Lena Nyberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om