- I tisdags började vi köra hushållssopor redan vid 04.30 och var inte klara förrän fyra på eftermiddagen. Veckor med långhelger måste vi köra in en dag och utföra fem dagars jobb på fyra dagar, säger Andreas Fransson som med kollegan Anders Rosén kör materialen hårdplast och metall i Almvik när VT åker med.
Innan dess har de tömt kärl i Gamleby. Resten av dagen ägnas åt Blekhem, Skaftekulla och Älmarsrum.
Andreas och Anders är iklädda just samma neongröna arbetskläder som både skidlärarna och deras österrikiska "kollegen" bar i Lasse Åbergs skidfilm Snowroller.
Under transportsträckorna mellan sopkärlen klamrar sig Anders fast på fotsteget där bak. Det är ingen idé att klättra in och ur lastbilens hytt när det är bara några hundra meter mellan kärlen. Nu går jobbet blixtsnabbt.
Andreas har bra koll på kompisen tack vare videokameran baktill. Kamerans främsta syfte är att göra alla backningar säkrare. Linsen putsas varje dag.
Sopbilen kör bara två material per dag sedan införandet av FNI, Fastighetsnära Insamling. Det är i alla fall tänkt så. Inte sällan blir "sopgubbarna" riktigt irriterade. Som när de i behållaren för färgat och ofärgat glas hittar även krossade blomkrukor, porslin och keramik.
- Då går glaset tyvärr inte att återanvända, eftersom det har en lägre smälttemperatur än keramik.
Andreas och Anders tycker annars att FNI numera börjar fungera riktigt bra. Folk lägger rätt material i rätt kärl.
- I början var det även tekniska problem med kärlens mellanvägg som ibland lossnade, varvid de två materialen hamnade huller om buller i sopbilen.
Stora mängder ölburkar kastas i metallkärlen. Det är i regel importerad öl, där ingen pant betalas ut. Även dessa aluminiumburkar återvinns dock.
Vid en återvinningsstation i Almvik tycks någon eller några fått rena hjärnsläppet. I facken för metall och hårdplast ligger här mycket riktigt just dessa material - fast huller om buller i bägge facken. Trots att kärlets fack är tydligt märkta.
- Då tvingas vi lägga ned en massa onödig tid på att sortera allt för hand. Sker detta vid upprepade tillfällen på samma ställe skriver vi rapport och tar ett allvarligt samtal med kunden, säger Christoffer Schmidt, chef för kundservice på Västervik Miljö & Energi.
Är det ett bra jobb att köra sopor?
- Vi trivs jättebra! Arbetet är självständigt. Vi får vara ute mycket, ofta i vacker natur, och kan följa årstidernas växlingar. Vi kan inte värma mat i bilen, utan vår lunch blir i regel kaffe och smörgås. Vi har levt på smörgås i över fem år, skrattar Anders och Andreas som tömmer sopor i såväl centralorten som i hela Gamleby samt delar av Lofta.
- Extra skönt just nu är att det är barmark. Så här års brukar vi normalt tvingas brottas med iskalla snökedjor för att ta oss fram genom snödrivorna och för att komma upp för den branta backen vid Garpedansberget i Gamleby.