Blandmissbruket har ökat

Nätdroger är ett svårbekämpat område för polisen, då beställningar görs hemma vid datorn och levereras med posten. Enligt polisen har blandmissbruket ökat.

Blandmissbruket har ökat i Västervik. Den bilden har poliserna                               Samuel Bishop, Mats Lundin och Jonas Halling.Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Blandmissbruket har ökat i Västervik. Den bilden har poliserna Samuel Bishop, Mats Lundin och Jonas Halling.Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvi

Västervik2012-09-27 00:00

Det är mycket läkemedel i omlopp i samhället i dag. Polisen har märkt, bland annat vid husrannsakan, att det är många som har starka mediciner hemma. Ibland är det ganska stora mängder som är utskrivna.

Om mängderna beror på att de inte har tagit sin medicin, och därför samlat på sig, eller att för mycket har skrivits ut åt dem, vet inte polisen. De vet bara att en del människor har så mycket att de även kan sälja av sitt överskott.

Ibland händer det också att de hittar starka mediciner som är utskrivna i någon annans namn, eller där etiketten är bortriven.

Polisens uppfattning är att det är fler unga i dag som får starka läkemedel utskrivna.

- Läkemedel mot adhd är jättevanligt att man missbrukar, säger Samuel Bishop, polis i Västervik.

- Sedan är det många som överdoserar sin egen medicin, men inte nöjer sig med det, utan tar även andra mediciner, säger Jonas Halling, biträdande teamchef på Västervikspolisen.

Gamla droger som amfetamin och hasch är fortfarande vanligast, men nätdroger förekommer också, ofta i kombination med alkohol.

Jonas Hallings bild är att ungdomar i dag är mer benägna att testa olika preparat och blanda dem "hej vilt".

Samtidigt har de ingen aning om vad det egentligen är de stoppar i sig. Kombinationen kan bli livsfarlig.

- Det kan ju stå att det är en sak, och så är det något helt annat. Man vet aldrig vad man får, om man beställer något på nätet, säger polisen Mats Lundin.

Mats Lundin

Västervikspolisen har flera tips till föräldrar som vill ha koll på sina barn.

För det första måste man vara lite jobbig och inte acceptera svar som inte verkar stämma. Att tipsa polisen kan hjälpa barnet och dessutom medverka till att en langare åker dit.

För det andra kan man titta efter tecken på att sonen eller dottern har börjat ta droger: förändrat beteende, trötthet, humörsvängningar, annan dygnsrytm och livsföring, nya kompisar och att hon eller han behöver pengar.

Även om det finns många nya droger som inte syns vid urinprov med sticka, märks det så småningom ändå på bland annat förändrat beteende. Och även om medlet inte är narkotikaklassat - än - kan det vara lika farligt för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om