Blinkande blåljus för blivande brandmän

En man sitter fastklämd i en krockad bil. Han är troligen illa skadad och inom kort är räddningstjänst och ambulans på olycksplatsen. Dramat var en övning som utspelade sig på Västerviks brandstation, som i helgen visade upp sig för allmänheten.

Spännande dag för Ludvig. Fyraåriga Ludvig Pettersson vet numera hur han ska göra om han går vilse i skogen. Det är viktigt att hålla sig varm. Därför är en koja bra att krypa in i.

Spännande dag för Ludvig. Fyraåriga Ludvig Pettersson vet numera hur han ska göra om han går vilse i skogen. Det är viktigt att hålla sig varm. Därför är en koja bra att krypa in i.

Foto:

Västervik2007-09-10 00:25
Blåljus blinkar dramatiskt på innergården och en allvarsam tystnad sprider sig bland publiken som mestadels består av småbarnsfamiljer. Medan sjukvårdspersonal tar hand om föraren, säkrar räddningstjänsten den krockade bilen för att undvika att vätskor börjar brinna. Med hjälp av hydralteknik klipps bilens tak upp för att den skadade mannen ska kunna föras ut på bår till en väntande ambulans. Efter cirka 20 minuter är olycksövningen över, och publiken har fått en realistisk inblick i hur en räddningsinsats kan gå till.
- Ni kanske tycker att det tar lång tid, men det är viktigt att arbeta lugnt för att inte stressa eller förvärra tillståndet för den skadade, förklarar räddningspersonal ur en högtalare.

En av de unga besökarna som gillar blinkande blåljus är Ludvig Pettersson, 4 år. Under förmiddagen har han kollat på häftiga brandbilar, provat en mask och sett brandyxor. Han har även hjälpt Pippi Långstrump att rädda Herr Nilsson från ett rökfyllt Villa Villerkulla i miniatyr.
- Det var inte läskigt, berättar Ludvig som trots dagens hjälteinsats inte vill brandman när han blir stor.
Ludvig vet nu också hur han ska göra om han råkar gå vilse i skogen, där han plockar kantareller och blåbär ibland. Det är nämligen inte helt ovanligt att barn går vilse. Varje år anmäls 1 700 barn försvunna, och av dem har 700 gått vilse i en skog. För att informera om risker och underlätta eftersökning visade Leif Andersson från Civilförsvarsförbundet hur barn ska göra om de villar bort sig.
- Man ska ha en visselpipa och hänga upp saker i träd, berättar Ludvig efter att han inspekterat en koja som man kan bygga för att hålla värmen i skogen.

På plats under lördagen fanns så klart även räddningstjänstens personal.
- Tanken med öppet hus är att sprida budskapet om en trygg och säker kommun. Det är ett bra tillfälle för allmänheten att ställa frågor, säger brandmästare Thomas Öberg.
Ett annat syfte med dagen var att locka fler att utbilda sig till deltidsbrandmän. Bemanningen i kommunen som helhet är bra, men fortfarande behövs fler deltidsbrandmän i Loftahammar.

- Där har vi fortfarande behov av att anställa deltidsbrandmän som bor och jobbar i Loftahammar. Vi vill också rekrytera fler tjejer och därför kommer vi snart att ha en prova-på-dag för tjejer. Det här yrket uppfattas fortfarande som traditionellt manligt, och det tar tid att jobba bort det. Polisen har kommit mycket längre med detta än vi, säger Thomas Öberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om