Bluffakturor, där någon fakturerar en tjänst eller vara som aldrig beställts, blir allt vanligare. Både företag och privatpersoner drabbas.
Varje vecka får hundratals företag i Kalmar län olika bluffakturor med posten.
- Ja, vi får in väldigt, väldigt många anmälningar. Det stora flertalet tvingas vi dock lägga ned då man inte kan styrka vem som är misstänkt, bekräftar Mikael Kaiser på polismyndigheten i Kalmar län.
- Dessa ärenden är svårutredda och enligt min mening mera ett politiskt problem än ett polisiärt. Hävdar "blufföretaget" att det finns ett muntligt avtal parterna emellan så utreder vi inte.
- Det är tråkigt att bedragarna hittat en nisch där de är väldigt svåråtkomliga, samtidigt som de tjänar stora pengar. De som drabbas säger ofta att de känt sig tvingade betala för att slippa tråkiga efterräkningar, säger Kaiser.
Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel. Till VT säger han att antalet bluffakturor växer lavinartat:
- Varje dag hör hundra företag av sig till oss efter att ha blivit lurade eller utsatta för bedrägeriförsök . Det är ofta påhittade avtal om att företaget är med i ett nummerupplysningsregister som i själva verket inte existerar.
- Mörkertalet är mycket stort. Många vill/vågar inte bråka utan betalar bara direkt för att slippa trassel. Vi ser bara toppen av isberget.
Per Geijer berättar att det allra senaste sättet att luras på är aggressiva telefonbedrägerier.
- De har på kort tid blivit vanligare än bluffakturor. Företag blir uppringda och erbjuds att mot pengar avsluta prenumerationer som inte finns. Det är främst småföretagare som utsätts, eftersom bedragarna vet att de oftast inte har råd med en rättslig tvist.
Även om de kriminella företagen anmäls så är det svårt för polisen att få fast dem. De har på sin höjd en boxadress, och personerna som ligger bakom går inte att få tag på.
- Ändå kan det röra sig om välorganiserade företag som annonserar efter säljare på Arbetsförmedlingen och som har tiotals anställda som ringer, luras och spelar in samtal hela dagarna. Detta är en klart olämplig första anställning för unga människor som ska ut i arbetslivet, säger Per Geijer.
Bluffakturor är inget man ska betala. Även om de hotar med inkasso och kronofogden är det allra bäst att bara sitta still i båten. Har man inte beställt eller tagit emot något så är man inte heller betalningsskyldig.
Man ska alltid kontakta företaget via mejl eller fax och bestrida kravet. Det är viktigt att du har ett datum för bestridandet. Man kan också skicka bestridandet i ett rekommenderat brev till det aktuella företaget. Då har du papper på att du skickat ett bestridande, även om brevet inte löses ut.