Boende på Gränsö fick kalla handen
Länsstyrelsen godkänner kommunens detaljplan för Gränsö mellanområde, trots alla överklaganden. Det betyder att såvida inte ärendet överklagas till regeringen så kan arbetet med att exploatera området sätta igång.
Kommunen vann. Länsstyrelsen avslog alla överklaganden av den nya detaljplanen för Gränsö mellanområde. Om inte planen överklagas till regeringen kan exploateringen för att skapa ytterligare 30 tomter sätta igång. Foto: Matilda Ahl
Foto:
Det kom inte som någon överraskning när kommunfullmäktiges antagande av planen i våras överklagades. Totalt kom inte mindre än 13 olika överklaganden in.
Flera boende har vänt sig mot att Gränsö ändrar karaktär. I översiktsplanen från år 2000 sägs det att Gränsö ska vara ett område för det rörliga friluftslivet i kombination med fritidsbebyggelse. Syftet med den nya planen är att underlätta året-runt-boende.
Man påtalar också att Gränsö skyddas som ett Natura2000-område.
En annan vanlig kritik är trafiklösningarna på Gränsö. Det finns i dag problem, och de boende är inte övertygade om att förändringarna i den nya planen ska lösa problemen - inte minst med tanke på att trafiken kommer att öka.
Vatten- och avlopp är en annan stridsfråga. 1997 sade kommunen att Gränsö inte skulle bli ett kommunalt VA-område. Därför gick 47 fastighetsägare samman och ordnade vattentillgången på egen hand. Den nya planen innebär att Gränsö införlivas i kommunens verksamhetsområde, och de som investerade i vattenledningen kan tvingas att betala en andra gång för anslutning till en vattenledning.
Länsstyrelsen avvisar i princip alla överklaganden på alla punkter.
Kommunen har enligt lagen rätt att ändra användning för ett område mot vad som tidigare sagts i översiktsplanen.
Länsstyrelsen tycker inte heller att den nya detaljplanen strider mot de naturintressen som skyddas i Natura2000-området.
Även kritiken att Gränsö ska bli kommunalt va-område avvisas. Länsstyrelsen tycker till och med att området borde ha ett va-nät som är anslutet till det kommunala nätet oavsett om det blir några nya tomter eller inte.
Slutligen går länsstyrelsen igenom en rad av de enskilda synpunkter som finns i de olika överklagandena. Till exempel är en boende kritisk till att hennes fastighet skulle få bostadshus avsedda för permanentboende på tre sidor och ytterligare en väg i tomtgräns.
Länsstyrelsen håller med om att förhållandena förändras "väsentligen" om detaljplanen förverkligas, men tycker inte att den tätare bebyggelsen är någon påtaglig olägenhet.
- Det är sådant man får acceptera i ett föränderligt samhälle, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.
Det återstår att se om någon eller några av de boende kommer att överklaga planen till nästa instans som är miljö- och samhällsbyggnadsdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!