Bolagisering nära

Lysingsbadet ombildas till ett helägt kommunalt bolag och föreslås inledningsvis av praktiska skäl ta över namnet på det vilande Gamleby Fastighets AB.

Lysingsbadet har varit bolagiserat förr. Jubileumsåret 1933 tecknade ett stort antal Västerviksbor aktier i det nybildade Aktiebolaget Lysingsbadet. Västerviks stad tog sedan över redan fyra år efteråt, 1937.

Lysingsbadet har varit bolagiserat förr. Jubileumsåret 1933 tecknade ett stort antal Västerviksbor aktier i det nybildade Aktiebolaget Lysingsbadet. Västerviks stad tog sedan över redan fyra år efteråt, 1937.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2005-04-05 00:25
En bolagisering av Lysingsbadets semesteranläggning har diskuterats länge. Nu är ett avgörande beslut nära och det finns ett färdigt förslag att Lysingsbadet ombildas till ett helägt kommunalt bolag från och med kommande årsskifte.
Av praktiska, juridiska och skattemässiga, skäl föreslås att det vilande koncernbolaget Gamleby Fastighets AB namnändras till Lysingsbadets Semesteranläggning AB.

Under förra året hölls flera överläggningar för att utreda förutsättningarna för en bolagisering.
Öhrlings revisionsbyrå fick i uppdrag att utreda vad som gäller vid en ombildning Lysingsbadets verksamhet till aktiebolag.
I dagarna har turistchef Gunnar Boman, som ingår i kommunledningen, presenterat ett färdigt förslag som i dag skall behandlas i kommunstyrelsens arbetsutskott.
Ett av förslagen till beslut är att hela ärendet remitteras de politiska partierna för att alla skall vara väl insatta när det är dags för slutligt beslut.

Lysingsbadet har varit kommunägt sedan 1937 då Västerviks stad tog över det privata bolag som startades i samband med Västerviks 500 års jubileum 1933. Efter det att Västerviks "storkommun" bildades 1971 så har turistnämnden skött Lysingsbadet så när som på de senaste åren. 2003 lades turistnämnden ner och dess frågor övergick till kommunstyrelsen.
- I det tidiga privata bolaget ingick en hel del kommungubbar dock, säger tidigare stadskamreren Nils Andersson som haft sommarboende på såväl Korparholmarna som Judön.
- Det är en sak men jag har faktiskt alla räkenskaper kvar sedan de tidiga åren.
Så berättar Nils Andersson mycket men snabbt kan vi säga att Judön förstås har varit en ö.
- Det diskuterade om man skulle gräva och fördjupa sundet mot Marielundsviken eller fylla ut.
Det blev utfyllnad och till den då nya och fina stranden hämtades sand ifrån Hasselö.

Sedan 1987 har Lysingsbadet haft en bra lönsamhet och gett en betydande avkastning till kommunen. Den har varit mellan 10 och 19 procent av omsättningen.
Under perioden efter 1987 har cirka 100 miljoner kronor investerat i anläggningen.
Exempel är ett tempererat bad (poolen), saunaanläggning, 70 nya stugor, vandrarhem, familjehotell, lägenheter, 2 restauranger, ny reception, golfbanan, ny minigolfbana, fiskecamp, 4 nya servicehus, lekplatser och cirka 600 nya husvagnstomter.

Lysingsbadet var den första semesteranläggningen i Sverige som blev 5-stjärning.

Utvecklingen fortskrider och stugbyn intill hopptornet på Judön har kompletterats med "lyxvarianter" till stugor.
- 1450 kronor per dygn kostar dessa att hyra men det har inte visat sig vara några problem, säger platschefen Jonas Wikström. Som jämförelse kostar de allra första och minsta stugorna 300 kronor per dygn.
De nya husen innehåller konstverk av Tord Hjukström som suttit på plats och målat av omgivningen. Plattskärms-TV finns naturligtvis.
- De första blev vi av med allihop men nu är allt här ute larmat, säger Jonas Wikström.
Investeringarna fortsätter och bland annat så håller receptionen på att få nytt utseende.
Men nu skall närmast politikerna ta ställning till bolagiseringen, ta ställning till priset för tomrätten efter värdering, värdet av anläggningarna, ägardirektiv och mycket annat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om