"Bondelivet har pendlat mellan elände och guldmedalj"

I dag ska Anita och Bo Johnsson, Kälkestad, ta emot en guldmedalj av kungen. De får medaljen för att de under minst 23 år levererat förstklassig mjölk.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2010-02-07 10:17
Guldmedaljen kommer precis efter att de överlåtit gården på sonen Ulf. Han är den tionde generationen på Kälkestad där släkten dokumenterat funnits sedan 1600-talet. Så de kanske haft med kungen att göra förr. - Jag startade själv år 1962 på en arrenderad gård, berättar Bo Johnsson. Året därpå tog jag över Kälkestad efter far. Bo och Anita gifte sig på nyåret 1965 och sedan dess arbetar de tillsammans med gården. - Det var lite grann som det man ser i "Bonde söker fru, säger Anita och ler åt minnet. Jag hade ingen som helst aning om vad som väntade. Aldrig någonsin hade jag haft kontakt med lantbruk. Men det har gått bra. Hon har haft tid att öva sig. Oftast har klockan ringt kvart över fyra på morgonen för att påminna om första mjölkningen. I början hade de mellan tolv och 15 kor. Bo Johnsson hämtar första avräkningen och från oktober 1963 då ett kilo mjölk gav 52,6 öre. I december förra året var priset 2,76 kronor. Så mjölken har inte riktigt hängt med i övriga prisutvecklingen. Det låga priset har mötts med effektivitet och större besättningar. Så även på Kälkestad. På 60-talet gav en mjölkko runt 4 000 kilo per år, i dag ligger det närmare 10 000 kilo. Numera finns ett 50-tal mjölkkor på gården som sammanlagt har 120 djur. - De stora framstegen för oss mjölkbönder är rörmjölkning och mjölktank. Det var fantastiskt att slippa spannmaskin och mjölkkrukor som skulle kylas och släpas till mjölkbryggan vid vägen. Automatik för fodring och utgödsling var också viktiga framsteg. - Mycket har alltså blivit bättre och lättare, men en sak har blivit värre. Det är alla blanketter. Vi försöker klara av alla EU-ansökningar själva och det är ett styvt jobb. Aldrig tidigare har svenskt lantbruk varit så reglerat som nu. Skogen på Kälkestad fick sig rejäla törnar av orkanerna Gudrun och Per. - Ja, livet som bonde har pendlat mellan elände och guldmedalj, säger Bo Johnsson. När Gudrun och Per slog till såg det svart ut. Men när man sätter det i relation till vad som hände på Haiti så passar inte ordet katastrof längre. Vad ska ni pyssla med när ni fått guldmedalj och festat om i Stockholm?
- Vi får nog "vd-titel" båda två - "verkställande drängar" alltså, det behöv lite hjälpande händer då och då. Vi ska stötta Ulf så gott vi kan, det är väldigt roligt att han ville ta över Kälkestad.
Guldmedaljen
Är den högsta utmärkelsen som Svensk Mjölk delar ut. För att få den krävs betydligt mer än att följa lagar och förordningar. Minst 23 år ska man ha levererat förstklassig mjölk. Medaljen har delats ut sedan 1958. I år är det 56 mjölkbönder från hela landet, varav fem från Kalmar län, som får guldmedalj.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om