Bönder blev maskinimportörer

När bönderna på Lörstad gård inte hittade en bra maskin på svenska marknaden vände de blickarna mot Kanada - och blev maskinimportör på kuppen.

Conny Johansson, Hoke Reeves och Magnus Svensson ska under de närmaste dagarna ägna sig åt hopmontering av den importerade maskinen för inplastning gav balar.

Conny Johansson, Hoke Reeves och Magnus Svensson ska under de närmaste dagarna ägna sig åt hopmontering av den importerade maskinen för inplastning gav balar.

Foto: Lena Pettersson

Västervik2009-04-17 11:31
Till ladugårdsplanen i Lörstad i Blackstad anlände under tisdagsnatten en container från Kanada innehållande ituplockade maskiner för inplastning av balar. På plats finns nu också Hoke Reeves som äger fabriken som tillverkar maskinerna. Det hela började för mindre än ett år sedan när Magnus Svensson och Conny Johansson bestämde sig för att försöka hitta någon som tillverkar den sortens maskin som de var ute efter; en inplastare som lägger gräsbalarna i en enda lång korv istället för, som är det vanliga, att varje bal plastas in för sig. - På internet hittade jag en återförsäljare i Kanada, berättar Magnus. Jag tog kontakt direkt och i höstas var jag och Conny över och tittade på tillverkningen. - Vi har hela tiden varit säkra på att den här maskinen har framtiden för sig. Det går åt 75 procent mindre plastfilm och kapaciteten är mycket högre än vid vanlig inplastning, lönsamt både för miljön och för bonden. För att kunna köpa in maskiner bildade vi i höstas företaget Skandinavisk maskinimport som nu har gjort sin första affär.I containern som anlänt till Blackstad finns sju maskiner som ska levereras runt om i Sverige. I maj kommer ytterligare en leverans med tre maskiner. För Hoke Reeves är det första gången han levererar till Europa och det är också hans första besök här.- Vår marknad är annars, förutom Kanada, USA och Australien. Då levererar vi maskinerna färdigmonterade. Att som nu plocka ner dem till mindre delar är nytt för mig. Det ska bli spännande att se hur det går att få ihop dem. Jag stannar en vecka och då får vi hoppas att vi löst alla problem som kan uppstå. En fördel som vi redan sett med containerfrakt är att det blivit mindre skador under transporten än det brukar bli. Tillverkningen av maskinerna, som kallas inliners, startade Hoke Reeves 1983. Idag har han mellan 30 och 50 anställda. Text och foto: Lena Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om