"Drömboende, mitt i staden, nära havet!"
Beskrivningen skulle kunna gälla tre stora projekt i Västervik just nu:
* På Slottsholmen färdigställs Björn Ulvaeus omtalade, och efterlängtade hus med 38 lägenheter.
* Vid Skeppsbrokajen bygger Riksbyggen 34 lägenheter intill de tre förhållandevis nybyggda husen där silon tidigare låg.
* Ursprungligen skulle byggnationen av ytterligare två hus vara gång på andra sidan av Skeppsbrofjärden, på Tändsticksområdet. Där ska det bli 58 lägenheter. Just nu befinner sig projektet i väntläge. Bygglovet underkändes av länsstyrelsen.
* Vill man, så kan man lägga till ett fjärde mindre projekt. På väg ut mot Pipersäng pågår försäljning av 13 lägenheter i parhus i bostadsrättsform.
Räcker marknaden i Västervik till?
Mäklaren Anna Jeansson tror det.
– Det är ovanligt med tre så stora projekt samtidigt, men det är projekt som befinner sig i olika stadier.
Hon konstaterar att Slottsholmen snart är klart, medan det projekt Anna Jeansson själv är inblandad i på Tändsticksområdet befinner sig i ett tidigt skede.
– Försäljningen på Tändstickan har gått bra, även om projektet just nu stannat upp lite med överklagandet.
I dag har alla de tre stora projekten en bra bit kvar innan de är slutsålda. De har alla sålt lite mer än hälften av sina lägenheter. Michael Lindebring på Riksbyggen är inte orolig för sin del.
– Skeppsbrokajen följer våra säljprognoser. Det säljer ungefär som våra projekt i Västervik brukar göra.
Huset kommer att vara inflyttningsklart först i början av 2019. Enligt Lindebring vill många kunder inte köpa bara på ritning, därför räknar han med fortsatt kundtillströmning under 2018 när kunderna sett huset börja ta form.
– I Västervik brukar försäljningen dessutom vara säsongsberoende. Vi säljer mer under våren.
På senare tid har det börjat skrivas allt mer om hur marknaden blivit trögare framförallt i Stockholm och Uppsala. Anna Jeansson på Svensk fastighetsförmedling tycker inte att situationen i Västervik är jämförbar.
– I Stockholm har det till och med varit så att en del köpt lägenheter under byggtiden som man sedan inte flyttat in i. Istället har lägenheten sålts vidare med vinst när den är klar.
Hon tror att det som händer i Stockholm kan vara en hälsosam avmattning. I Västervik menar hon har det funnits en mångårig brist på lägenheter, som bland annat eldats på av att det är svårt att bygga hyresrätter med låga hyror.
– Det finns inte lediga hyresrätter hos någon hyresvärd nu.
En farhåga är vad som händer om räntan börjar stiga. I dag kan både nya föreningar, och bostadsrättsköpare låna till låga räntor. Anna Jeansson betonar att det är viktigt att föreningarna har en bra balans mellan belåning och avgiftsstorlek. Vid bankkrisen på 90-talet var det några föreningar som fick det tufft när räntan steg. Hon tycker inte att hon sett några avarter i Västervik.
– Hittills har det varit en bra affär att köpa lägenhet även i de nyare föreningarna på senare år.
Hon räknar upp några av de nyare föreningarna på bland annat Tändsticksområdet och Gertrudsvik. Även om insatserna inte varit låga så har de lägenheter som sålts en andra gång haft en värdeutveckling.
Michael Lindebring på Riksbyggen säger att de ser till att ha en säkerhetsmarginal i sina projektkalkyler. En nystartad förening ska inte behöva börja sin verksamhet med avgiftshöjningar på grund av för optimistiska ränteantaganden i förhandskalkylerna.
– Vi har också en garanti där Riksbyggen köper de lägenheter som eventuellt inte är sålda när huset är inflyttningsklart.