För fem år sedan köpte Thomas Andersson huset på Skepparegatan i Västervik. Visserligen var huset eftersatt och i behov av renovering. Han såg ändå möjligheter i huset. Läget var centralt, och han var inte rädd för att renovera.
– Jag är utbildad byggnadssnickare och byggnadsingenjör, säger han.
Renoveringsarbetet skedde i etapper. Det var när han kom till tvättstugan som han förstod att något var fel.
– Jag rev bort ett gammalt tvättmaskinfundament i betong. Då upptäckte jag att det var onaturligt mycket vatten i marken under.
Han misstänkte att det fanns en vattenläcka någonstans, och efter att ha pratat med Västervik Miljö och Energi, VME, så började han undersöka om läckan låg inne på hans tomt. Då ligger ansvaret för läckan hos honom. En grävfirma anlitades, men man hittade ingen läcka på tomten. Däremot hittades en läcka vid förbindelsepunkten, i en del av ledningssystemet som är VME:s ansvar.
– Jag såg till att läckan åtgärdades, och trodde att problemen skulle vara ur världen, säger Thomas.
Han började pumpa ut vatten ur källaren, men märkte att det hela tiden fyllde på med nytt vatten. Det fanns ytterligare en läcka.
Än en gång vände han sig till VME. Han beskriver det som att han fick argumentera hårt för att bolaget skulle göra ytterligare tester, som ledde fram till att man hittade en ny större läcka.
– Jag fick höra från VME:s personal att man uppskattar att det läckt ut 32 000 kubikmeter vatten om året.
Vi har tagit del av en utredning från VME. Där bekräftas många detaljerna i Thomas historia. Att det rör sig om två vattenläckor. Enligt utredningen kunde man pumpa ut sju kubikmeter vatten per dygn ur Thomas Anderssons källare innan den sista läckan åtgärdades. Där nämns också att vattenläckan kan ha funnits 2011 när man gjorde tv-inspektion av spillvattenserviser.
Man konstaterar också att efter ett ihållande regn 2016 så kom vattnet under källargolvet snabbt tillbaka. "Frågan man ställer sig är om marken är mättad på vatten efter vattenläckan", skrivs det i utredningen.
Thomas Andersson beskriver läget som att han kan pumpa ut vatten från marken under källaren, men det rinner stadigt till nytt vatten. Han tror att med många år av läckande vatten så har det bildats ett vattenmagasin.
Gillestugan i källaren har rivits ut på inredning för att få bukt med fuktproblemen. Hemförsäkringen skulle täcka en återställning av gillestugan, men så länge de grundläggande problemen i marken inte lösts så är risken stor att huset skulle drabbas nya fuktproblem.
Tidigare i år drabbades Thomas av problem med trötthet, huvudvärk och att balanssinnet stördes.
– Det är typiska besvär som uppträder när man utsatts för mögel.
För närvarande bor han istället i en husvagn på tomten.
– För några helger sedan gjorde jag ett försök att bo i huset igen, det började bli kallt i husvagnen. Besvären kom tillbaka.
När vi besöker honom är huset tömt på möbler. Det pågår en mögelsanering, rum för rum.
Ruben Öberg, affärsområdeschef på Västervik Miljö och Energi AB, säger att ur deras synvinkel så är ärendet utagerat.
– I ett sådant här fall så kopplas vårt och kundens försäkringsbolag in. Deras jurister gör en utredning, och avgör om en ersättning ska utgå. Vi består med fakta under utredningen. Efter vad jag förstår så är skadan reglerad och det har utgått en ersättning.
Han säger att det ligger på försäkringsbolagen att utreda om det skulle vara som Thomas säger, att det finns ett problem med stora mängder vatten i marken, som gör att mögelproblemen kan bli återkommande om inget görs.
Thomas Andersson tycker att Västervik Miljö och Energi gör det enkelt för sig när man hänvisar till försäkringsbolagen.
– Läckan har ändå orsakats av Västervik Miljö och Energi. Enligt lagen så är det bolaget som har ansvaret för skadorna.
Om den ersättning han erbjudits av sitt bolag säger han att det inte räcker för att lösa problemet långsiktigt. Han säger att den enda utväg han ser i dag är att stämma VME. Han har kontaktat en jurist för att se över möjligheterna.
Vad skulle en långsiktig lösning vara?
– Jag tänker mig att det görs en brunn, och att man under en tid pumpar upp vatten ur marken, säger han, men lägger till: Minskar mängden vatten kan spänningarna i marken förändras. Det kan orsaka sättningsskador på hus intill. Det är inte en risk som jag vill ta som privatperson.