Borgerlig kritik mot M

De mindre partierna väntar spänt på vad Moderaterna och Socialdemokraterna ska komma fram till. Flera av partierna hoppas att just de ska bli vinnare om S och M bildar en koalition.

Mats Hugosson (C).Arkivbild: Ellen Nielsen Kindstrand

Mats Hugosson (C).Arkivbild: Ellen Nielsen Kindstrand

Foto: Ellen Nielsen-Kindstrand

Västervik2012-08-21 00:00

- Samarbetet mellan S och M är väldigt diffust. Det är svårt att dra några slutsatser än, säger Mats Hugosson (C).

Han tycker att debattartiklar och nyhetsflödet i Västerviks-tidningen skvallrat om att formerna för ett samarbete mellan S och M inte är så tydliga som man först kunde tro.

Hugosson berättar om hur centerpartiet agerade när koalitionen var på väg att spricka. Den utlösande faktorn enligt honom var att folkpartiet motsatte sig nedskärningar inom barn- och utbildningssektorn, och förespråkade en skattehöjning. Hugosson tyckte att de övriga partierna kunde fortästta utan FP.

- Jag föreslog Hjalmarsson att vi skulle lägga fram en minoritetsbudget. Socialdemokraterna har gjort det många gånger, men Hjalmarsson vill ha en majoritetsbudget och vände sig till socialdemokraterna.

En följd enligt Hugosson är att med i S-M-förhandlingarna följde med vad som ursprungligen var C-förslag.

Det låter som att centerpartiet ligger nära både socialdemokraterna och moderaterna i sakfrågorna. Hade ni velat vara med i koalitionen?
- Nej, det vore inte bra om även det tredje största partiet ingick. För demokratins skull tycker jag att vi ska vara opposition.

Sverker Thorén försvarar att folkpartiet höll fast så hårt vid sin linje.

- Vi har ett ansvar mot våra väljare, där finns förpliktelser bland annat när det gäller skola och utbildning.

Han anser att moderaterna borde ha varit mer förhandlingsvilliga.

- Bara för att man är störst i en koalition, så betyder inte det att man inte behöver kompromissa.

Thorén tycker att moderaterna i allt för hög grad utnyttjat att man är det största partiet i koalitionen. Som exempel tar han när Roger Psajd avgick som ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Sverker Thorén tycker att folkpartiets Kenneth H Axelsson hade varit en given efterträdare, istället för moderaternas Christin Rampeltin Molin, som inte varit verksam i nämnden.

- Kenneth var förste vice ordförande, och han fick aldrig frågan. Både han och jag har stoppats av folk på stan som undrat varför han inte fick uppdraget.

Centerpartiet och folkpartiet brukar beskrivas som mittenpartiet. Men finns det något politiskt utrymme i mitten om moderaterna och socialdemokraterna går i koalition? Båda partierna hävdar inte oväntat att de har en chans.

- Det är en koalition som bara kommit till av omsorg av de egna positionerna, lyder Thoréns hårda dom. Han tycker att koalitionen måste bevisa att den verkligen kan få ordning på kommunens ekonomi.

Mats Hugosson tror att Centerpartiet har en framtid, inte minst som landsbygdens röst.

- Skolnedläggningarna hade varit fler om det inte varit för centerpartiet, hävdar han.

När centerpartiet inte längre ingår i en koalition tror Hugosson att partiet blir friare att marknadsföra sina egna förslag.

Detta har hänt

Den 14 juni offentliggjorde Moderaterna i Västervik att den koalition som styrt Västervik sedan 2002 hade spruckit. Istället vände sig moderaterna till sin tidigare huvudmotståndare, socialdemokraterna, och de presenterade en gemensam budget. Ett inslag i budgeten är en förändrad organisation med färre nämnder, och färre platser i de kvarvarande nämnderna och styrelserna.

Nyheten har väckt intern kritik inom socialdemokratin. Under den närmaste tiden ska partiet avgöra om man ska gå in i ett djupare samarbete med moderaterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om