I maj 2009 startades mottagningen för unga vuxna i Västervik, det vill säga de i åldern 16 till 24 år. Mottagningen skulle vara till för de som befinner sig i glappet mellan barn- och ungdompsykiatrin och vuxenpsykiatrin. En rad liknande mottagningar runt om i Kalmar län startades, men på flera håll har det blivit problem. Mottagningen i Vimmerby/Hultsfred fick stänga på grund av personalbrist. Även Västervik har haft problem med personalbrist.
Under våren har en utredning av verksamheterna i länet kommit, och den konstaterar att det är ingen enhetlig verksamhet som växt fram över länet. Flera kommuner saknar mottagningar för unga vuxna, till exempel Kalmar. Den centrala styrningen har varit svag, och det har gjort att mottagningarna har utvecklats åt olika håll. Mottagningarna bygger på samarbete mellan kommunerna och landstinget. I dag finns inget skrivet avtal på hur samarbetet ska gå till.
Utredaren skriver i sitt förslag att det är tveksamt om man bör starta några fler mottagningar med det nuvarande konceptet. Istället föreslås att mottagningarna utvecklas till en "ungdomshälsa", med ett bredare arbetsfält. Utredaren tycker också att man ska fundera på hur man kan använda internet för att ungdomar lättare ska kunna komma i kontakt med vården.
På torsdagen gick de borgerliga partierna ut med en kommentar till utredningen.
- Vi hade velat se fler detaljerade förslag. En ungdomshälsa kan vara en bra idé, men vi hade velat veta mer, säger Pierre Edström (FP).
Han tycker också att det är viktigt att kommunerna och landstinget kommer överens om vad det är för verksamhet man vill driva, och kan skriva avtal.
- Det är kanske inte å konstigt att mottagningarna utvecklats olika i olika kommuner. Förutsättningarna är olika, men det behövs ändå en styrning.