Början till slutet för fria handredskapsfisket?

Ny sätt att förvalta fiskevattnen ska provas.

Anna Tjärvar.

Anna Tjärvar.

Foto:

Västervik2004-11-26 01:00
I fiskeriverkets Kustfiskeutredning diskuteras flera modeller för ökat lokalt inflytande över hur fiskevattnen förvaltas. Ett nytt sätt att förvalta har också under en längre tid diskuterats på ostkusten. Därför har Kustlandet leader+, med säte i Gamleby, gjort en intresseanmälan till fiskeriverket om försöksverksamhet. Avsikten är att göra flera försök där de tre huvudintressenterna; vattenägarna, yrkesfiskarna och sportfiskarna, samarbetar om formerna. Utgångspunkten blir att en avgift tas ut, en avgift som ska användas till vård av fiskevattnet. Det kan vara början till slutet för det fria handredskapsfisket som infördes 1985.
Bristen på intresse för förvaltning i dag gör att situationen präglas av konflikter mellan olika intressenter. På grund av de starka blockeringarna har skärgårdsbefolkningen svårt att utveckla fisketurism och därigenom saknas resurser för att bedriva fiskevård. Det i dag allmänt tillgängliga vårdas av ingen.

? Därför hoppas vi att få igång ett antal försöksområden på vår kuststräcka, säger Anna Tjärvar, verksamhetsledare för Kustlandet. Det bör vara områden med skilda förutsättningar. Om vi får fiskeriverkets klartecken vet vi vid årsskiftet. Hur försöket ska gå till i detalj vet vi däremot ännu inte, men det bör bli någon form av undantagstillstånd från det fria handredskapsfisket, så att man får befogenhet att ta ut en avgift. Annars får vi söka oss fram på andra vägar.
? Många områden har anmält intresse om att vara med i försöket. Än är det inte uttalat hur många som kommer med, om vi får klartecken, det avgörs av områdenas förutsättningar.

Bland de som anmält intresse har ett större område i Sankt Anna ytterskärgård, områden vid Kråkmarö i Gryt, Syrsan i Västra Ed/Lofta, Sladö i Loftahammar samt Stugfjärdsviken i Ålem kommit längst i sin planering.
Björkö, där fiske inte är tillåtet på grund av reservatsregler, är tänkt att fungera som ett referensområde.
? Det hela bygger på att man på sikt får någon annan hantering än fritt handredskapsfiske, säger Anna Tjärvar. Det öppnar för utkomstmöjligheter för fiskevattenägare. Men det är viktigt att ingen grupp utestängs utan att alla är överens om att få till stånd en långsiktighet i förvaltningen.
En styrgrupp bestående av 7 personer har utsetts. De ska representera fiskevattenägarna, sportfiskarna, yrkesfiskarna, fiskerikonsulenterna, ett fältförsöksområde samt två personer från Kustlandet.
Styrgruppen består av: Lars Wiström, Fiskevattenägarna Östergötland, Urban Hjälte, Sportfiskarnas riksorganisation, Esbjörn Johansson, Kalmar Läns Kustfiskareförbund, fiskerikonsulent.Anders Kjellberg, länsstyrelsen Kalmar, Mats Emilsson, arbetsgrupp fiskevårdsområde i Sankt Anna, Bengt Almkvist och Mats Ohlsson, Kustlandet. En projektledare ska anställas och dessutom anlitas extra resurser för olika specialiserade arbetsuppgifter. Styrgruppen medverkar i rekryteringsprocessen.
Fiskeriverket har fått liknande ansökningar från Gotland och Blekinge.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om