Bossler mot borgen
Tavla kan rädda ekonomin för Gunnebo Folkets hus.
Pengarna ska användas till att täcka kostnaderna för en genomförd renovering av vaktmästarens bostad på husets övervåning.
- Får vi inte ekonomiskt stöd nu så tvingas kanske kommunen i slutänden ta över huset, och jag tror inte att man är intresserad av ytterligare fastigheter, säger ordförande Jonas Jalkteg.
Som säkerhet för lånet erbjuder föreningen en målning signerad Hilding Bossler.
Kommunen är restriktiv med borgensåtaganden för föreningar, men har gett signaler om att man kan tänka sig att köpa tavlan för att förbättra föreningens ansträngda ekonomi.
Men en försäljning av tavlan är inte aktuell, berättar Jonas Jalkteg. Allmänheten ska kunna se den ändå.
- Om vi får lånet kan vi tänka oss att exempelvis Västerviks museum kan få låna tavlan under en femårsperiod.
- Det skulle kunna locka fler besökare till museet.
Någon riktig värdering av tavlan har inte gjorts, men Jonas Jalkteg tror att tavlan med motiv från Tjust kan vara värd mellan 50 000 och 100 000 kronor. Den köptes under 1960-talet, och har sedan dess hängt i den stora salen.
- Men av säkerhetsskäl finns den inte längre där, säger Jonas Jalkteg.
Föreningen har redan ett borgenslån på drygt 200 000 kronor som kommunen beviljade 1986.
Jonas Jalkteg har många planer för att täcka kostnaderna för lånen och förbättra föreningens ekonomi.
Han vill hyra ut lokalerna så mycket som möjligt till företagskonferenser och privata evenemang. Under hösten blir det även loppis, auktion och julmarknad i lokalerna.
I framtidsvisionerna finns även att göra Gunnebo Folkets hus till ett "Digitalt hus". En investering i digital teknik skulle kunna minska föreningens kostnader för filmvisningar och underlätta konferenser. För att kunna förverkliga planerna hoppas Jonas Jalkteg på EU-pengar och stöd av det lokala näringslivet.
Framöver siktar föreningen på en omfattande renovering av huset till en kostnad av 1,25 miljoner kronor. Förhoppningen är att Boverket ska stå för halva kostnaden och kommunen för 30 procent. Resten ska bekostas av föreningen.
- Som det är nu går mycket av våra pengar åt till dyr uppvärmning. Det skulle ge oss en bättre ekonomi med ett nytt värmesystem och tilläggsisolering, säger Jonas Jalkteg.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!