Bostadsbolaget står fast vid rivningsförslag
Bostadsbolaget håller fast vid sina planer på att riva två hus från 1940-talet i centrala Västervik. Det framkommer i bolagets redovisning av alternativen till en rivning.
Bostadsbolagets önskemål om att riva två intilliggande fastigheter från 1940-talet har däremot väckt motstånd. Kultur- och fritidsnämnden har sagt nej till rivningsplanerna, och miljö- och byggnadsnämnden har ställt sig tveksam till hur en rivning skulle påverka den kulturhistoriska omgivningen.
Kommunstyrelsen har därför efterfrågat en tydligare redovisning av olika alternativ till en rivning av de två husen. I sin nya redogörelse dömer dock Bostadsbolaget ut en ombyggnad som ett alternativ till rivning. Skälen är att man vid en ombyggnad av de över 60 år gamla husen skulle tvingas krympa antalet lägenheter för att få plats med moderna hissar och breda trappor. Ett alternativ kunde vara smala hissar och trånga trapphus. Inte heller det förslaget är tilltalande, enligt Bostadsbolaget.
- Vi anser inte att det uppfyller vår vision om tillgänglighet. Smalhissar är inte något vi vill ha. Vi anser att man ska bygga nya moderna hus i stället, säger projektansvariga Eva Hebbel-Åslin på Bostadsbolaget.
Att bygga färre lägenheter i husen är en dålig affär, enligt Eva Hebbel-Åslin.
- Det är orimligt att ta ut hyror med investeringar i en hiss för bara två respektive fyra lägenheter. Vi anser inte att det är förenligt med tillgänglighet att år 2006 bygga lägenheter som saknar hiss.
En av motståndarna till Bostadsbolagets planer är kommunpartiet VDM. Förslaget att riva husen från 1940-talet är helt förkastligt, menar Hans Ellervik som tänker ta strid för frågan i kommunstyrelsen.
- Jag tror att man kan hitta bra planlösningar i de befintliga husen utan att riva dem. Ett kommunalt bolag som Bostadsbolaget måste ta sitt kulturella ansvar. Det tvingas andra fastighetsägare göra. Hela miljön runt kyrkan är värdefull, och det måste man ta hänsyn till, säger Hans Ellervik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!