Bostadsbolaget vill höja hyran med 2,9 procent
Bostadsbolaget i Västervik har begärt förhandlingar om ny hyra från den 1 mars 2007. På grund av en rad ökade kostnader vill man höja hyrorna med i snitt 2, 9 procent.För en lägenhet på 65 kvm som i dag har en hyra på 4 000 kronor skulle höjningen bli 115-120 kronor.
Ska försöka pruta ned. Självklart ska vi försöka pruta ned Bostadsbolagets krav på att höja hyrorna med i snitt 2, 9 procent från den 1 mars. Det säger Lars Hilding som är Hyresgästföreningens förhandlare i Västervik. Den 6 februari ska han börja förhandla med Bostadsbolaget.Foto: ANDERS LILJEGREN
Foto: Fotograf saknas!
- Självklart kommer vi att försöka pruta ned Bostadsbolagets krav, men det står samtidigt klart att Bostadsbolaget drabbats av en hel del ökade kostnader, säger Lars Hilding, Hyresgästföreningens förhandlare i Västervik.
- Elen har blivit dyrare, liksom sophämtningen, fjärrvärmen och oljan. Också räntekostnaderna ökar när räntebidragen minskar, säger Hilding.
Till detta kommer löneökningar samt högre underhållskostnader av fastigheterna.
Så kallad fastighetsnära insamling (FNI) av sopor har funnits på prov i Västervik tidigare. Nu vill Västerviks kommun permanenta verksamheten, som går ut på att i hög utsträckning sortera allt avfall i olika kärl.
- Den dyrare sophämtningen drabbar boende i hyreslägenheter betydligt hårdare än de som bor i villor. Effekten blir att de som bor i lägenheter får en höjning av sopavgifterna med hela 38 procent, säger Lars Hilding.
Han tycker den ökade sopsorteringen är bra för miljön, men är kritisk till att de nya taxorna ska drabba hyresgästerna hårdare än villaägarna.
Förra året var ett gynnsamt år på hyresförhandlingsmarknaden i Västervik. I princip höjdes hyrorna inte alls.
- Dock gjorde sopförbränningsskatten att månadshyrorna fick höjas med 15 kronor. Till detta kom även ett par kronors höjning för de som har garage, säger Lars Hilding.
Givetvis är inte höjda hyror det enda sättet att möta ökade kostnader. Effektiviseringar i verksamheten eller ändrade prioriteringar kan hålla nere kostnaderna och därmed minska hyreshöjningsbehovet.
Hyresgästföreningen har ännu inget färdigt motbud på hyreshöjningen.
- Vi håller fortfarande på att analysera Bostadsbolagets siffror, på bland annat uppvärmningskostnader. Självklart ska vi försöka få ned hyreshöjningarna så mycket vi kan men man måste samtidigt vara realistisk.
- Det enda Bostadsbolaget kan snåla in på är att minska ned på fastighetsunderhållet men det vill vi inte. Det är bra att ha det underhållsintervall vi har i dag. Det vill vi behålla.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!