Bra koll på dricksvattnet

Brister i den offentliga kontrollen gör att många av landets vattenverk riskerar ha dåligt vatten utan att veta om det. Det hävdar Livsmedelsverket i en färsk rapport.
I Västervik har kommunen bra kontroll på dricksvattnet i alla sina vattenverk.

Viktig myndighetskontroll. Det är av högsta vikt att kommunernas miljökontor regelbundet utför en myndighetskontroll av vattenverkens egenkontrollsystem. Ytvattenverket vid Hjorten i Västervik fick en del kritik av Livsmedelsverket vid en inspektion 2005.

Viktig myndighetskontroll. Det är av högsta vikt att kommunernas miljökontor regelbundet utför en myndighetskontroll av vattenverkens egenkontrollsystem. Ytvattenverket vid Hjorten i Västervik fick en del kritik av Livsmedelsverket vid en inspektion 2005.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-10-16 00:25
Västervik var en av 74 kommuner där Livsmedelsverket gjorde stickprovskontroll åren 2004-2006.
I Västervik var vattnet bra, men livsmedelsverket riktade ändå en del anmärkningar mot hur myndighetskontrollen utfördes här efter sin inspektion 2005.
- Vi fick mest organisatoriska anmärkningar och vi har skärpt till oss avsevärt på den punkten de senaste åren. Framför allt när det gäller att skriftligen dokumentera alla våra inspektioner har vi blivit bättre, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Anders Fröberg.
Oftast är det kommunerna som sköter både drift och kontroll av vattenverkens drift.
Kommunens miljökontor ska regelbundet utföra myndighetskontroll av vattenverkens egenkontroll. Livsmedelsverket inspekterade därför både hur miljökontoren och vattenverken jobbar.
- Vi har 16 kommunala vattenverk, plus 30-talet privata anläggningar, vars egenkontroll årligen inspekteras regelbundet av oss, säger Anders Fröberg som berättar att egenkontrollen är uppbyggd på exakt samma vis på alla vattenverk i Västervik.

VA-verket i Västervik är sedan länge kvalitetscertifierat enligt ISO 14000. Detta system, innehållande granskning via ett konsultföretag, innebär i sig en starkt kvalitetskontroll på dricksvattenhanteringen.
- En omfattande dokumentation måste hela tiden redovisas, säger Anders Fröberg.
Den nya lagstiftningen om egenkontroll, en EU-lagstiftning från 2006, bygger på att alla följer reglerna. Var tredje miljökontor hade dock inte gjort en enda inspektion på två år, enligt Livsmedelsverkets rapport.

När Livsmedelsverket inspekterade de 74 kommunerna visade 89 procent av inspektionerna olika slags brister i de delar av verksamheten som måste fungera för att man ska kunna garantera ett rent dricksvatten.
- Miljökontoren ska kontrollera att vattenverken följer lagar och regler. Där har vi sett brister, säger Torbjörn Lindberg, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Vid besöket i Västervik tyckte Livsmedelsverket att solen lyste lite för mycket in i lokalerna i vattenverket vid sjön Hjorten. Där har man nu satt upp solfilm på fönstren för att motverka att mikroorganismer växer till på grund av solljus och värme.
- Det har också under sensomrarna anmärkts på lukt och smak i vattnet från den grunda Hjorten, vilket då blir lite för varmt. Det försöker man komma till rätta med genom en överledning från närliggande sjön Vångaren, där kallare vatten kan pumpas från ett betydligt större djup, säger Anders Fröberg.
Bristande rutiner för rengöring
De vanligaste avvikelserna vid Livsmedelsverkets granskning av de 74 vattenverken var bristande rutiner för rengöring och ordning. Här fick mer än vartannat vattenverk, 53 procent, kritik.
Städredskap, rengöringsmedel, gräsklippare, takboxar till bilar, färgburkar och till och med sparkar förvarades öppet i vattenverken.
46 procent fick kritik för bristande underhåll. 35 procent kritiserades för att det saknades utbildningsplan för personalen.
Plan för skadedjursbekämpning saknades på var tredje vattenverk. Till exempel hur man utestänger råttor och fåglar från vattenverkets lokaler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om