Bra respekt för fågelskyddet

Respekten för fågelskyddet och reglerna i naturreservaten är mycket bra i allmänhet. Det intygar de fyra skärgårdsbor som är länsstyrelsens tillsyningsmän på deltid i Tjust skärgård. En liten smolk i bägaren är lösspringande hundar.

Inte bara fåglar. Karl-Erik Karlsson bevakar inte bara fågelskyddet, han arbetar med naturreservatet Sladö/Äskeskär sedan 1964. Här sitter han på en gammal stock i reservatet och i bakgrunden syns hamlade träd som är många hundra år gamla. FOTO: HANS BRANDIN

Inte bara fåglar. Karl-Erik Karlsson bevakar inte bara fågelskyddet, han arbetar med naturreservatet Sladö/Äskeskär sedan 1964. Här sitter han på en gammal stock i reservatet och i bakgrunden syns hamlade träd som är många hundra år gamla. FOTO: HANS BRANDIN

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2006-05-18 00:25
Karl-Erik Karlsson, Sladö har tillsynen över sträckan från Ekö (söder om Jutskär) i norr ner till Idö i söder. Han bor dessutom i Sladö/Äskeskärs naturreservat där han arbetat speciellt med att öppna ängarna för ett blomsterhav.
- Folk vet att det är fågelskydd på våren och in i juli, det står också på sjökorten och respekten är god, allmänheten vet att vi finns, säger Karl-Erik Karlsson.
- Det är sällan jag behöver köra bort någon, här ute är det lite kallt den aktuella årstiden. Men ibland händer det att folk släpper hundar på holmarna, då kommer jag och säger till. Likaså om någon kastmetar för nära land.

Mycket mer folk rör sig i området som Alf Alvarsson, Björkö har tillsynen över sedan 1971.
Det är Björkö, Rågö, Horsö och Kalvö, Solidö, Ljusterö, Vinö Kalv och Bergholmen med tillhörande fågelskyddsområden. Vid Björköreservatet finns specialregler som förbjuder fiske och vattenskidåkning.
- Det finns fem campingplatser i närheten; Stock, Bjursund, Gunleudd, Tättö och Hallmare, på Rätö finns 250 fritidshus och lika många i Loftahammar. En del av området ligger vid en farled så här finns många dagturister med småbåtar.
- Jag ökar vaksamheten i takt med trafiken, men i stort sett sköter sig folk väldigt bra. Det är fint för eningen är att folk ska komma till oss, ofta är det pengar som staten satsat för att bevara naturen och följer man reglerna är man mer än välkommen.

Det finns dock saker som Alf Alvarsson retar sig på. En är vad han kallar "barnvaktsbåtar", små båtar som små människor kör runt, runt, runt i dagen i ända.
- Ett annat otyg är lösa hundar på holmarna, förbudet mot lösa hundar gäller till 21 augusti och det är olämpligt sedan också. Det tredje är att elda på berghällar som spricker när elden släcks med vatten, det såret läker aldrig. Då är engångsgrillar mycket bättre, men de ska inte lämnas kvar i naturen.
Sedan 35 år tillbaka matar och bevakar Alf Alvarsson havsörn. Han har kunnat följa en enastående återhämtning. Han ser havsörn i stort sett varje dag.

Tore Martinsson, Grindö, ser till fyra fågelskyddsområden; Stora Grindö, Städsholmen, Jutskär och Nabben (fastlandet).
- I år finns enormt mycket gudingar, fem, sex hanar på en åda. Men på det hela taget är ejdern ur balans. En minskning som hållit på tio år. Ejdern söker sig alltmer till lä i innerskärgården och där borde finnas fler skyddades fristäder. Det fanns skyddsområden förr som jag tycker skulle fredas igen.
- Alfågeln har också minskat, nu finns bara ett 100-tal stadigt mellan Städsholmen och Grindö, flyttar till Norrland nu och tillbaka oktober. På 1950-talet fanns där tusentals.
Tore Martinsson håller med om att lagarna respekteras.
- Någon gång per säsong får jag göra en tillrättavisning. Det syns tydligt att folk är medvetna om gränserna, för där det inte är fågelskydd där finns det folk.
Fågelskydd
Fågelskyddsområden syftar till att skydda fåglar från störning. Täta koncentrationer av häckande sjöfåglar och boplatser för sällsynta arter är skyddade under känsliga tider. Det innebär att det under vissa tider på året råder tillträdesförbud.
Inom fågelskyddsområdena är det inte tillåtet att komma närmare land än 100 meter. Här gäller tillträdesförbudet oftast 1 april till 15 juli, men kan vara förlängt på grund av senhäckande arter som tordmule, tobisgrissla och labb. Tiden varierar från område till område.
I länet finns 115 fågelskyddsområden och 5 sälskyddsområden med en sammanlagd areal på 6 188 ha, varav 909 ha är land. Källa: Länsstyrelsen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om