Många av stadens restauranger har gjort någon form av avstämning efter den hetaste månaden på året. I juli kokar Västerviks gator och torg av besökare. I restaurangköken går plattorna heta, flera ton råvaror förbereds och serveras till hungriga gäster. Efter att ha dykt in på några av krogarna som ligger längs med Strandvägen och runt Fiskaretorget kan det konstateras att krögarna i stort sett är belåtna med hur sommaren förlöpt hittills.
Burger Schack, uppstickaren för året, som erbjuder burgare och shakes lagade på lokala råvaror och serverade på amerikanskt vis, har haft fullt upp.
– Det började redan vid MC-dagarna i juni, sedan på Vis (Visfestivalen reds.anm) blev det jättemycket. Det var tur att vi inte ändrade i menyn innan sommarsäsongen som vi först tänkte. Vi startade ju upp restaurangen i april och menyn hade satt sig bra hos oss som jobbar här, säger Leonard Nilsson, köksansvarig på Burger Schack.
Elias Besheri, krögare på Sahara, restaurangen med libanesiska specialiteter, säger att det varit varken bra eller dåligt. I juni var det kanske lite för kallt. Juli var helt okej och Vis riktigt bra. En trend som visat sig är att det kommer många familjer där alla barnen är med, stora som små.
– Det är bra, vi gillar barn och fixar det de vill ha utöver vår vanliga meny. Vi har även gjort en nysatsning på musik kvällstid. Det är ett långsiktigt arbete som vi hoppas ska uppskattas av den lite äldre publiken.
Några snäpp bort från Sahara ligger Harrys. Där har ägarna valt bort stökig nattklubb och satsar fullt ut på service och mat. Gästerna kan sjunka ner i mjuka läderfåtöljer och stanna länge.
– Vi har jobbat in oss ordentligt sedan vi tog över 2012 och antalet gäster ökar för varje år. Nu när vi fokuserar mer på mat än tidigare märker vi en stor ökning på vin och öl. MC-dagarna var bra, säger Jan Åhman, krögare på Harrys.
På andra sidan torget finns Restaurang Guldkant. Delägare Henrik Arkåsen säger att de just stämt av senaste månaden och det är den bästa juli på fem år, sedan restaurangen startade.
– Juli var perfekt. Men säsongen drar egentligen igång redan vid studenten. Där ökar vi cateringdelen år efter år.
MC-dagarna märkte Guldkant inte av så mycket. Men i juli var det fullt upp. En trend som Henrik Arkåsen lagt märke till är att det är fler unga människor som går ut och äter. Ofta tjejgäng som verkar trivas att umgås över en bit mat. När det gäller maten kommer det vegetariska mer och mer.
– Grönsaksrätterna är en stor trend. Där ska vi utveckla vår meny.