Bra start för kalla matleveranser

Försöket att leverera kyld portionsmat till omsorgstagare inom hemtjänsten har gått smärtfritt. Nu införs det nya systemet i resten av kommunen.

Positiv. Produktionen på Gertrudsvik har förändrats för att passa kommunens förändrade matdistribution till hemtjänstens pensionärer. Kostchefen Gunilla Ekfeldt har fått få synpunkter på förändringen, och nu står resten av kommunens omsorgstagare på tur.  Foto: Matilda Ahl

Positiv. Produktionen på Gertrudsvik har förändrats för att passa kommunens förändrade matdistribution till hemtjänstens pensionärer. Kostchefen Gunilla Ekfeldt har fått få synpunkter på förändringen, och nu står resten av kommunens omsorgstagare på tur. Foto: Matilda Ahl

Foto:

Västervik2007-02-05 00:25
- Det har gått över förväntan. Jag trodde att vi skulle få fler synpunkter, men det har varken vi eller hemtjänsten fått. Bara ett fåtal omsorgstagare som hade mat under lördagar och söndagar har backat ur, säger kommunens kostchef Gunilla Ekfeldt.
Det var i september förra året som kommunen började distribuera kylda portionslådor till de pensionärer som behöver hjälp med matleveranser. Tidigare delade hemtjänstens personal ut varma portioner varje dag, men maten höll inte värmen och klarade inte livsmedelsverkets krav på kvalitet.

Köket på Gertrudsvik har byggts om för att passa den nya distributionen. Maten kyls snabbt ner efter tillagning för att smak och näringsinnehåll ska bevaras. Hittills har 175 matkunder i centrala Västervik testat de kalla portionslådorna som värms upp i hemmet.
- Vi har successivt ökat ut antalet pensionärer efter en enorm informationsinsats där vi exempelvis berättat om näringsinnehåll, leveranser och förvaring.

Under resten av året införs reformen i övriga kommunen. I mars står omsorgstagare i Lofta, Edsbruk, Loftahammar, Ukna och Överum på tur. Därefter ska de nya matlådorna köras ut till 35 pensionärer i Gamleby.
- Och före semestern hoppas vi kunna leverera till hela södra kommunen, då blir det totala antalet kunder ungefär 300, säger Gunilla Ekfeldt.
Pensionärerna får välja fritt bland tio rätter på en veckomeny. Minst fyra matlådor måste beställas. Hittills är stekt fisk och raggmunk de populäraste rätterna.
- Några rätter har vi bytt ut. De har inte fungerat praktiskt att producera eller haft få beställare.

Även inom hemtjänsten ser man positivt på reformen som gett omsorgstagarna ökad valfrihet.
- En kartläggning har visat att pensionärerna vill kunna välja när de ska äta, ett önskemål hemtjänsten inte kunnat uppfylla tidigare, säger biträdande äldreomsorgschef Marie Schmid.
Eftersom mattiderna nu varierar har hemtjänstpersonalen ändrat sina rutiner.
- Vi har fortfarande insatser i samband med maten, till exempelvis dukning och uppvärmning. Men eftersom alla äter på olika tider har vi fått en lugnare situation för både personalen och omsorgstagarna.

I samband med informationen om de nya leveranserna har även andra behov av hjälpinsatser framkommit.
- Det har varit värdefullt för många att få det här tillfället att diskutera med äldreomsorgens personal. Nu har vi kunnat slussa dem vidare till olika utredningsenheter, något man kanske drar sig för att kontakta själv, säger Marie Schmid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om