- Jag tycker om att läsa. Så det här kan man säga är ett drömjobb för mig, säger Elin Holm, som står bakom disken på Bokia i Västervik.
Hon berättar att hon blev jättestolt när hon valdes ut av flera sökande. Efter en första vecka i butiken har hon lärt sig kassasystemet och bekantat sig med butikens sortiment - vad som finns hemma, och vad butiken kan beställa hem.
Och hemma finns ett skrivet anställningsbevis från butiken som visar att hon faktiskt är anställd.
Det sistnämnda är annars lätt att glömma. När fem fackligt aktiva från LO:s distrikt Sydost gick ut på stan i Västervik stötte man på flera arbetsplatser där sommarjobbarna inte fått något bevis. Det behöver i sig inte vittna om oseriösa arbetsgivare.
- Som ungdom är man så glad över att ha fått jobbet att man kanske inte vill fråga om intyget, och som arbetsgivare kan det vara lätt att glömma för att man är stressad, säger Richard Pelle, kampanjansvarig.
Varför är intyget så viktigt? Är det inte bara ett papper?
- Det är ett papper, men det är det enda som juridiskt bevisar att du faktiskt att du faktiskt är anställd på arbetsplatsen. Om något händer, eller om du och arbetsgivaren skulle bli oense är det jätteviktigt att du har ett anställningsbevis, säger Richard Pelle.
LO har gjort besök på arbetsplatser under sommartid under många år.
Blir villkoren för sommarjobbarna bättre?
- Det går i vågor. Förra året såg vi till exempel en trend med att allt fler ungdomar erbjöds provanställningar utan lön. De fick jobba två veckor utan någon ersättning för att visa vad de gick för.
Samtidigt som årets kampanj startat bra, hittills har det fungerat på de besökta arbetsplatserna, oroas han av kombinationen färre sommarjobb och fler arbetslösa.
- Generellt kan man säga att det brukar vara minst att anmärka på när det är högkonjunktur.
Under två veckor ska fackliga aktivister besöka arbetsplatser i största tätorterna sydöstra Sverige. Den uppsökande verksamheten kompletteras med en hjälptelefonlinje dit ungdomar som har frågor, eller behöver hjälp kan ringa.
- Den uppsökande verksamheten ger uppmärksamhet, och leder till att telefonlinjen får samtal. Förra året var vi ute för ungdomar som hade frågor, men som inte vågade ställa dem när vi besökte arbetsplatsen. Då ringde de i efterhand, säger Richard Pelle.