Brand i Bjärka Säby förändrade Gamleby för alltid

Den 22 december 1955 brann det gamla tegelbruket i Bjärka Säby. En brand som kom att påverka utvecklingen i Gamleby på ett avgörande sätt. Så till den grad att utan den branden hade Gamleby sett helt annorlunda ut idag. Branden innebar att Barracuda flyttade till Gamleby för precis 50 år sedan.

Lab. Jeanette Wirengård förbereder ett  hållfasthetsprov i laboratoriet på Barracuda i Gamleby. Dokumentationen av testerna av det egenproducerade materialet är omfattande.

Lab. Jeanette Wirengård förbereder ett hållfasthetsprov i laboratoriet på Barracuda i Gamleby. Dokumentationen av testerna av det egenproducerade materialet är omfattande.

Foto: Fotograf saknas!

Västervik2007-04-28 00:25
Företaget Ekman och Brundin hade börjat tillverka fisknät i Bjärka Säby. Efter branden flyttade företaget tillfälligt till Linköping men raggades aktivt upp av dåvarande Gamleby kommun som erbjöd lokaler på gården Hammar. Fisknäten som företaget gjorde fick heta Barracuda.
Fisknäten utvecklades till kamouflagenät för militärt bruk och inom det segmentet har Barracuda utvecklats till att vara världsledande. Företaget gjorde under åren mer eller mindre framgångsrika försök att utöka antalet ben att stå på, men numera är det kamouflage i ordets alla bemärkelser som gäller.

Undantaget en och annan svacka med produktionsstopp har Barracuda stadigt stått för en betydande del av ortens arbetstillfällen. Men inte bara det. Som en sidoeffekt flyttade dåvarande Svensk Färg (numera Akzo Nobel Nippon Paint) till Gamleby från Stockholm enkom för att största kunden var Barracuda. Så blev ett stort företag plötsligt två och så har det förblivit.
Förmodligen har dessa båda etableringar påverkat utvecklingen i Gamleby mer än någonting annat.

Sedan 1999 är Barracuda en del av Saab. Totalt har Barracuda 400 anställda varav 95 i Gamleby. Största enheten finns i USA där 280 personer jobbar och övriga finns i Australien och Indien.
Produktutvecklingen sker i stora delar i Gamleby, en avdelning som sysselsätter tio av de totalt 40 tjänstemännen på hemmaplan.

- Vårt fokus ligger på kamouflage i alla dess former, berättar ekonomichef Joachim Söderström. Det handlar om att skydda sig mot det mänskliga ögat, mot värmekameror, när-infrarött ljus, laser, elektro-optiska instrument, radar och så vidare. Våra produkter skräddarsys för olika objekt och väder/ landskapstyper. Det kan vara en person i en granskog eller en stridsvagn i en öken.
Stridsvagn i öken har varit väldigt aktuellt de senaste åren. Kriget i Irak har tydligt påverkat omsättningen som mer än fördubblats sedan 2002. (Saab redovisar inte enskilda enheter).
- Typiskt för Barracuda i Gamleby är att vi haft en låg omsättning på folk, säger Göran Konradsson. Det är en arbetsplats man trivs på, ett spännande företag med internationella kontakter och en arbetsplats där man har möjlighet att utvecklas. Vi har inte haft svårt att locka hit spetskompetens, där hjälper namnet Saab till.

- Barracuda är en udda fisk i Saab. Kompetensen finns i Gamleby och kan inte flyttas. Här utvecklas idéerna och här omsätts de till produkter som tillverkas i maskiner som byggs av våra anställda. Maskiner som trycker mönster i rapporter på upp till 25 meter (i en tapet upprepas mönstret efter högst en meter) Yrkesskicklighet styr vårt resultat.
Barracuda var kommunens första hälsodiplomerade företag och satsar mycket på friskvård. Där går vd Mats Warstedt och vice vd Joachim Söderström i spetsen. Just nu tränar de intensivt inför Vätternrundan. Tolv från Gamleby cyklar, dessutom sex anställda från USA och två kunder!
Den 12 maj håller Barracuda öppet hus för allmänheten, ett unikt tillfälle att få se sig om i den annars mycket slutna fabriken där världens mest sofistikerade kamouflage utvecklas och tillverkas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om