Västerviks Logistik och Industri AB (VLI) har av kommunen arrenderat och drivit Västerviks hamn sedan år 2001. Godsvolymerna ökade stadigt fram till rekordåret 2008. En djup lågkonjunktur i Sverige fick 2009 godsvolymerna att rasa från 606 000 ton till 354 000 ton.
Redan 2010 vände siffrorna uppåt igen, och 2011 kunde VLI redovisa 457 000 ton och en uppgång med 26 procent.
- Pappersmassan har till största del försvunnit, medan timmer, massaved, petroleum och stålprodukter i dag utgör en stabil grund för vår verksamhet, säger VLI:s vd Carl-Johan Carlstedt som ser en fortsatt ökning och nya möjligheter.
I april 2008 invigdes nya järnvägsspår i Lucernahamnen, det så kallade triangelspåret, vilket innebar en stor rationalisering.
Hamnen slapp plötsligt det tidskrävande jobbet med att vända alla godståg, vilket markant ökade effektiviteten. Med hjälp av en flexibel maskinpark lastar i dag en person ett helt godståg med nära tusen ton massaved på sex timmar.
Förra året blev den stora breddningen och fördjupningen av farleden in till Västervik klar, från angöringsbojen och in till Lucernakajen. Det var en kommunal 40-miljonerssatsning på sjötrafikens infrastruktur.
- Nya farleden ger oss möjlighet ta emot fartyg med måtten 230 x 32 x 8,5 meter. Vi har inte släppt planerna på en ny baltisk färjetrafik och vad gäller en eventuell framtida Gotlandsförbindelse så klarar vi nu att ta emot de största Gotlandsfärjorna.
Har förbättringarna redan börjat ge resultat?
- Vi ser en rad nya möjligheter. Jag kan nämna att vi just nu nära avtal med helt nya marknader som jag i dagsläget ännu inte kan berätta om. Det tar dock tid att hitta och styra om godsflödena. Industrin ställer inte om i en handvändning, understryker Carl-Johan Carlstedt.
Antalet kunder växer stadigt och VLI jobbar i dag åt företag som Stora Enso, Billerud, Vida, OKQ8, Sveaskog, Södra, Fn-Steel och Tibnor.
2011 anlöpte 136 fartyg Västerviks hamn, en uppgång med 11 procent mot året innan.
- Vi ser optimistiskt på framtiden och förväntar en fortsatt uppgång. Vi marknadsför oss inte bara som en hamn, utan vill profilera oss som en logistisk knutpunkt mellan sjö, väg och järnväg. Vi erbjuder hela transportkedjan.
Något som tros öka Västerviks hamns attraktivitet framöver är att lotskravet nu lindras något. Lots krävs numera för fartyg över 90 meters längd, och inte 70 meter som tidigare. Varje lotsning in till och ut från Västervik kostar 10 000-15 000 kronor.
- Förutom rollen som Västerviks hamnoperatör ansvarar vi även för stuveri- och agentverksamhet samt spedition i form av att ordna fram godståg, lastbilar med mera, säger Carlstedt som berättar att hans företag har ansvar också för farledsprickar står rätt och att fyrar lyser som de ska på Lucerna- och Skeppsbrofjärden.