Bredbandstvist avgörs i rätten
Striden om de 17,9 miljoner kronor som länets kommuner satsade för att få trådlöst bredband har inletts. Regionförbundet har förhoppningar om att gå vinnande ur den rättsliga processen.
Striden inledd. Striden om de 17,9 miljoner kronor som länets kommuner satsade för att få trådlöst bredband har inletts.Foto: Anders Wiklund/Scanpix
Foto:
- Regionförbundet och kommunerna lämnade in en stämning i december till Kalmar tingsrätt där vi begär att få pengarna tillbaka, säger Helena Ervenius, projektledare för bredbandsutbyggnaden.
Det finns en bankgaranti som gör att pengarna skyddas i konkursboet. En stämningsansökan är första steget på väg mot en utbetalning. Den juridiska processen kan vara avgjord i mars eller april, bedömer en optimistisk Helena Ervenius.
- Jag har fått indikationer på att utsikterna är goda att få tillbaka pengarna, säger hon.
Det var i januari förra året som Regionförbundet sa upp avtalet med Accelerated Wireless som hade börjat installera ett radiosänt toppmodernt bredbandsnät som skulle täcka hela länet. Anledningen var att företaget inte klarade att leverera nätet på utsatt tid. I stället valde Regionförbundet att göra en kompletterande upphandling av den äldre tekniken ADSL, som redan hade 80 procent täckning i länet.
- Telia fick kontraktet och stationerna är nu färdigutbyggda. Länet har nu 100-procentig täckning i hushåll med fast telefon. Vi gjorde en bra förhandling med Telia och har hög kapacitet och hög säkerhetsnivå.
Utbyggnaden av ADSL-nätet i Kalmar län har pågått sedan början av 2000-talet. Sammanlagt har det kostat 390 miljoner kronor. Kommunerna har gemensamt bidragit med 96 miljoner kronor. De statliga bidragen har uppgått till 195 miljoner kronor. Resten av notan har bekostats av EU-bidrag och företag, däribland Telia.
- I den senaste upphandlingen som kostade 68 miljoner kunde kommunerna tillgodoräkna sig det tidigare bidraget och har inte betalat en enda krona.
Hur många av länets hushåll som i dag har anslutit sig till bredbandsnätet är dock oklart. Någon exakt statistik finns inte tillgänglig.
- Men mellan tummen och pekfingret är det mellan 30 och 50 procent av hushållen, säger Helena Ervenius.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!