Fortfarande är inte rektorernas konsekvensbeskrivningar av de ålagda nerdragningarna inte offentliga, men VT fått ta del av siffrorna för en skola, Breviksskolan i Västervik. Konsekvensbeskrivningarna presenterades för en föräldrargrupp i veckan. Skolan som är en F-6-skola har ungefär 325 elever, och därmed en av kommunens större skolor.
I konsekvensbeskrivningarna har rektorerna berättat vilka konsekvenser en nerdragning av elevpengen skulle få. I Breviksskolans fall skulle tilldelningen sjunka från 17,5 miljoner kronor till 16,5 miljoner kronor för 2012. I praktiken är situationen tuffare än så:
- Vi har haft lite för stor kostym så att vi behöver minska våra kostnader med 1,3 miljoner kronor, säger rektorn Ulf Ebegård.
I praktiken lyckas han inte spara så mycket pengar under 2012. Orsaken är att sparpaketet kommit så nära inpå årets start. Totalt sparas 966 000 kronor. Av det är hälften besparingar som kan sättas in redan i vår. En halv miljon måste då sparas in under höstterminen, det betyder att det insatta sparpaketet om det fortsätter att löpa under 2013 kommer att sänka kostnaderna med 1,7 miljoner nästa år.
- Enda sättet att minska personalkostnaderna under våren är att ta bort timtjänster. Det innebär ett totalt vikariestopp. Personal i arbetslagen får gå in och täcka upp för varandra vid sjukdom, säger Ebegård.
I höst slutar två personer på skolan, deras tjänster försvinner. En av dem är en speciallärartjänst.
- Elever med särskilda behov ska få hjälp även i framtiden. Det är jag skyldig att ordna, men stödet kan ske i annan form, säger Ebegård.
En trolig lösning är att klasslärarna får ta ett större ansvar för barn med särskilda behov. Ebegård konstaterar att det betyder att trycket ökar på klasslärarna.
- Där kommer vi att behöva ha en diskussion hur det ska gå till. Klasslärarna har redan i dag många uppgifter, och går i vissa fall nästan på knäna.
Breviksskolan har en stor fritidshemsverksamhet med 180 barn på fyra grupper. Antalet grupper kommer att bibehållas, men däremot minskas bemanningen något.
- Vi har toppat bemanningen med timanställda under de tider på dagen då det varit som mest intensivt, säger Ebegård.
Han konstaterar att barnen kommer att märka av besparingarna:
- Hur jag än försöker så kommer det att bli så.
Samtidigt har han försökt värna några områden.
Lågstadieklasserna ska vara små även i fortsättningen.
Förskoleklasserna ska inte växa.
- Det finns några områden som man kan säga hör till skolans själ. Vi har haft två specialinriktningar: den ena mot musik och den andra mot teknik/naturvetenskap, säger Ebegård.
Musikklasserna kommer att finnas kvar, däremot kommer användandet av Kulturskolans tjänster att halveras. Det teknikprojekt som pågått kommer däremot att läggas ner.