Brist på specialister inom psykiatrin

Det saknas specialistläkare inom psykiatrin i Västervik. Hyrläkare och ST-läkare fyller upp vakanser och sjukskrivningar inom öppen- och slutenvården.

Västervik2006-12-23 00:25
I Västervik är 7 av 14 specialisttjänster inom sluten- och öppenvård inte bemannade för tillfället.
- Vi har både vakanser och några som är sjukskrivna, säger Svante Bäck som efter årsskiftet blir tillförordnad chef för psykiatrin i länet.

Bristen på specialister inom psykiatrin gäller hela Kalmar län. Glädjeämnet i norr är att det finns gott om ST-läkare.
- Vi har just nu fyra under utbildning, och tre på gång som vill börja i Västervik. I söder finns just nu bara en ST-läkare.
Sedan några månader tillbaka har hyrläkare motsvarande 1,5 tjänst kallats in för att klara bemanningen.
- Tur i oturen är att vi även har ST-läkare som kan hjälpa till, men vi behöver fylla på med överläkare. Vi håller på med rekrytering men det är svårt att locka färdigutbildade till landsorten, det finns få specialister att slåss om. Men ST-utbildningen är ett sätt att långsiktigt säkra personal.

Personalbristen gör att väntetiderna för patienter som inte fått en första bedömning blir längre.
- Vi delegerar, täcker upp och försöker överlappa. Det gör att verksamheten fungerar. Men det tar nu längre tid att få träffa en doktor för en första bedömning. Svårast är det inom öppenvården där vi har störst brist på läkare.
- Drar den här situationen ut på tiden är det farligt för både patienter och personal. Risken är också att fler tvingas söka akut hjälp när öppenvården inte hinner med att ta emot alla.
Svante Bäck hoppas att de reformer som regeringens psykiatriutredare Anders Milton föreslagit ska höja intresset för läkare att jobba inom psykiatrin.
- Det kan leda till positiv uppmärksamhet att man nu vill se krafttag och tillföra nya resurser. Det är ett bra sätt att tämja den negativa bild av psykiatrin som bland annat massmedia bidragit till.

Efter årsskiftet samordnas samtliga psykiatriska enheter i länet till en egen förvaltning. Svante Bäck blir tillförordnad chef under tre månader. Därefter tar Ann Nilsson över som verksamhetschef.
- Fördelen är att vi kan ha gemensamma behandlingsstrategier och lära av varandra i länet. Det blir samma vård och tänkande oavsett om man bor i södra eller norra delen av länet.
Den nya organisationen medger även en ökad specialisering på unga vuxna, neuropsykiatri och patienter med ätstörningar. Vården av dessa grupper kommer att koncentreras till några få kliniker i södra och norra länet.
- Det blir också ett bättre samarbete mellan barn- och vuxenpsykiatrin. Många barn går vidare till vuxenpsykiatrin och övergången ska bli bättre, säger Svante Bäck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om