Brister i rutiner vid märkning av kött

Det finns brister i rutinerna kring märkning av oförpackat kött. Det visar kommunens granskning av sju livsmedelsbutikers egenkontroll.

Rätt etikett. Det är inte misstankar om fusk som ligger bakom Västerviks kommuns granskning av rutiner kring märkning av kött. Men rutiner måste förbättras i fem av sju livsmedelsbutiker i kommunen. Foto: ELIN LUNDHOLM

Rätt etikett. Det är inte misstankar om fusk som ligger bakom Västerviks kommuns granskning av rutiner kring märkning av kött. Men rutiner måste förbättras i fem av sju livsmedelsbutiker i kommunen. Foto: ELIN LUNDHOLM

Foto: Elin Lundholm

Västervik2008-01-21 00:05
Efter Uppdrag gransknings avslöjanden om fusk med datummärkning har Västerviks kommun skärpt kontrollen av de livsmedelsbutiker som hanterar kött. Sju butiker har fått uppmaningen att skicka in dokumentation om sina rutiner kring märkning av rått kött. Nu när svaren har inkommit kan kommunens livsmedelsinspektörer konstatera att ingen av de undersökta företagen helt lever upp till lagens krav på egenkontroll vid kötthantering.Två butiker anses dock ha tillfredställande rutiner. - Vissa är väldigt nära att uppfylla lagens krav att ha rutiner för hantering av oförpackat kött. Andra behöver jobba på sina rutiner. Jag hoppas givetvis att muntliga rutiner finns men inte har skrivits ner, säger livsmedelsinspektör Carolina Stalebrant. Fem butiker får alltså underkänt till dess kompletterande uppgifter inkommit. - Jag anser att det finns brister som måste åtgärdas och sedan följas upp. De har inte fullständiga nedtecknade rutiner för att garantera en säker livsmedelhantering. - Vi har ännu inte diskuterat de brister som finns i rutinerna med verksamhetsutövarna. De har inte fått en chans att komplettera det inskickade materialet, fortsätter Carolina Stalebrant.Det som saknas är exempelvis skriftliga rutiner för korrekt information på varans märkningsetikett. - Det kan exempelvis vara en checklista där personalen kan bocka av att man fått med alla nödvändiga uppgifter. I ett par butiker framgår det inte hur de köttansvariga bedömer vilken sista förbrukningsdag som ska anges på förpackningen. - Jag säger inte att fel begås, men vi vill veta hur man kommer fram till en sista förbrukningsdag. Hur gammalt får köttet vara och hur kommer de fram till den slutsatsen.Det var i december som kommunen begärde en redovisning av de egenkontrollprogram som livsmedelsbutiker ska ha. - Vi ville genomföra det här utifrån de fakta som framkommit i media, och det vi börjar med är kontroll av märkning och redlighet, det vill säga hederlighet. Det finns ingen anledning att inte undersöka detta, även om vi inte sett något i Västervik som gjort att vi kör igång med det här sidoprojektet. - Hederlighet ska spegla sig i hela märkningsförfarandet, att man inte vilseleder kunderna. Det är en förtroendesak att man följer de rutiner som finns. Rapporterna kommer att följas upp med en provtagningsräd och oannonserade besök.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om